Reformationen 500 år
Nyheder

Museum i Haderslev spørger kirker om hjælp til udstilling om tro

8. april åbner Museum Sønderjylland i Haderslev en stor udstilling om Reformationens tidlige historie i Sønderjylland. Til formålet bygger museet to kirkerum - et katolsk og et protestantisk. Men på museet har man hverken kalk, disk eller alterlysestager. Kan kirkerne hjælpe, spørger museet.

Museum Sønderjylland er i gang med at sætte en stor udstilling op om Reformationens tidlige historie i Sønderjylland. Udgangspunktet er Haderslev og Tørning len.
Centralt i udstillingen skal stå såkaldt hjemlån af en række centrale dokumenter, deriblandt de berømte Haderslev-artikler
Museets udstilling vil også vise publikum forskellen på den middelalderlige katolske tro og Luthers protestantiske tro gennem det fysiske udtryk, det fik i kirkerne.
Til det formål har museet bygget to kirkerum op, henholdsvis et katolsk og et protestantisk, og fyldt disse med genstande, der er typiske for de to opfattelser af kristendommen.
Centralt i museets fortælling står nadveren, "der er lige vigtig i begge kirkelige retninger, men som alligevel opfattes meget forskelligt, specielt når man går tilbage til tiden omkring Reformationen."
Sådan skriver overinspektør Lennart Madsen, Museum Sønderjylland, i et brev til menighedsråd og præster i Haderslev Stift.
Henvendelsens formål er at spørge, om en kirke måske har en alterkalk, en disk eller et sæt alterlysestager, som museet kan låne til udstillingen.
Det er museet nemlig ikke indehaver af.
"Genstandenes alder er underordnet i denne sammenhæng, det er genstandenes funktion, der skal fortælle historien," skriver Lennart Madsen.

Læs hele museumsinspektørens brev her - bl.a. med kontaktinfo og oplysning om forsikring af evt. udlånte genstande, vagt, alarm osv.
Læs her mere om Museum Sønderjylland.