Fortsæt til hovedindholdet
Familier, børn og unge
Nyheder

Børnekirke i Gårslev

Kirke for børn tilrettelagt af børn.


Børnekirke er kirke for børn – og tilmed også tilrettelagt af børn. Vi har to bolde i luften: vi inviterer alle sognets børn med i børnekirken, og vi samler en mindre gruppe børn / vores børnekirkeassistenter til et forpligtende arbejdsfællesskab fuld af sjove ideer og lærerige opgaver. Børnekirken er kun for børn, men vi benytter gudstjenesteliturgien og søndagens tekstrække. Vi har tilmed muligheden for at have en præst med. Hele forløbet er tilrettelagt, så børnemenigheden inddrages i samtaler og aktiviteter undervejs, og med overraskelser, musik og teater i bibelfortællingerne.

Børnekirkeassistenterne er ofte gamle minikonfirmander, der nyder at komme et par eftermiddage igen. De vælger salmer, drama, dukketeater eller lignende. De laver en quiz, tegner plakater og billetter – og får altid nogle nye sjove ideer.

Når det rette ambitionsniveau er fundet, og vi i fællesskab har fået tilrettelagt børnekirken, er det en fornøjelse at se, hvordan børnekirkeassistenterne leder deres kammerater gennem børnekirkegudstjenesterne som korsangere, dramagruppe eller quizmastere. De går hjemmevant rundt i vores kirkehus, og de vokser med ansvaret!

Målgruppe
Vi ”ansætter” fra 6 til 12 børnekirkeassistenter mellem 10 og 14 år, som lover at komme to til tre eftermiddage for at tilrettelægge, øve og organisere børnekirkegudstjenesten. Og så inviterer vi alle børn i sognet til børnekirke en søndag formiddag kl. 10.00, mens forældrene og kirkens ”voksne” menighed er til gudstjeneste i kirken.

Hvordan kommer vi i gang 
Når et minikonfirmandhold slutter, er der ofte en lille flok, som gerne vil fortsætte et år eller to mere. Nu kan de blive børnekirkeassistenter. Det er ikke en ny klub, vi starter, men i løbet af året får de invitationer til at komme igen, når vi har børnekirke i kalenderen.

Mange af vore børn har i forvejen en lang række andre aktiviteter, de følger, men to til tre eftermiddage og en søndag formiddag kan de finde tid til. Der er også børn, jeg prikker en ekstra gang på skulderen for at få med. Børn, der forsvinder lidt på et større hold, men nyder at være i den lille gruppe. Og de behøver ikke at stå på scenen alle sammen. Det er en væsentlig tanke bag arbejdet med børnekirken, at det er et fællesskab, hvor vi værdsætter og ser, hvad de hver især kan og vil byde ind med.

I mange kirker er der også organiseret børnepasning fx to gange om måneden. Vi har valgt at inddrage disse frivillige, så børnekirkedagene falder sammen med en børnepasningsdag. Det giver et par ekstra hænder, da de har afsat søndagen i god tid, og de kender mange af børnene fra kirken. Og så skal der findes en ”barnlig”, inspirerende koordinator, som på én gang kan gå med på børnenes ideer og samtidig få samlet alle tråde til sidst.

Eksempler
Vi har en intention om at holde børnekirke tre til fire gange om året. Ideen har vi blandt andet lånt fra Michaelis Kirke i Fredericia samt Karlslunde Strandkirke. Vi får samlet flere børn end på en almindelig børnepasningsdag. Vi har forældre, der nyder at gå til gudstjeneste, mens børnene er i kirkehuset, og vi møder nye børn og forældre / bedsteforældre i kirken denne dag. Og tilbagemeldingerne fra børnekirken er meget positive. Det er sjovt at gå i kirke!!

Indtil videre har vi haft en fast stab af børnekirkeassistenter på fem børn, der så har inviteret nye kammerater med i teamet. Efter sidste børnekirke kom flere af vore assistenter og spurgte om, hvornår vi næste gang skulle have børnekirke, hvilke dage vi skulle planlægge det, og hvilket tema (hvilken tekst) vi skulle benytte. De var længere fremme i planlægningen end jeg …!

Vi slutter af med børnevenlig kirkekaffe – her er det saftevand og pølsebrød.

Vigtige overvejelser
Børnekirkens ledere skal være godt forberedte og klar til det meste, når børnekirkeassistenterne kommer. Og så skal en af vores ambitioner være, at børnekirken ikke skal være et stort opvisningsshow. Derfor inviterer vi ikke børnenes forældre med. Det skal være sjovt at øve og planlægge – og det skal være i orden at lave småfejl undervejs. Det her er en opgave, børnekirkeassistenterne løser for deres kammerater. De voksne er stort set kun praktiske hjælpere og statister, når børnekirken starter.

Tekst: Conni Møberg Lynge, Gårslev sogn