1700 år med Nikæa: Derfor betyder kirkemødet stadig noget i dag
Kirkemødet i Nikæas fastlagde hovedlinjerne i, hvad kristne tror på. Et fundament, som stadigvæk står, og som fejrer sit 1700-års jubilæum i 2025 verden over.
På et stort kirkemøde i Nikæa mødtes i år 325 mere end 250 biskopper fra den tids kristne verden. De ville lægge fast, hvad der var den sande kristne tro. Det første møde i Nikæa i 325 e.Kr. var således ikke bare et vendepunkt i oldkirken, men blev en af de mest betydningsfulde enkeltstående kirkelige begivenheder i hele den kristne historie, som har sat dybe spor i den måde, kristne i dag forstår Gud, Kristus og kirkens fællesskab på. Her blev Jesu guddommelighed slået fast, og forholdet mellem Faderen og Sønnen blev defineret.
Trosbekendelsen fra Nikæa er én af folkekirkens bekendelsesskrifter, og når man i det hele taget taler om kirkens identitet og fælles bekendelse på tværs af konfessionelle skel, er det svært at komme uden om Nikæa, forklarer Emil Saggu, der er kirkehistoriker og generalsekretær i Danske Kirkers Råd.
- Hver gang, vi går i kirke og bekender os til Herren Jesus Kristus som Gud, er det den nikænske bekendelse, der kommer til udtryk: Troen på, at Jesus er fuldt og helt en Gud, forklarer han.
Bindeled mellem fortid og fællesskab
Når vi i år kan fejre 1700-års jubilæet for den nikænske bekendelse, er vi med til at markere et vendepunkt i oldkirken, der har sat store præg.
- De dybe historiske rødder fra Nikæa minder os om, det vores identitet ikke bare er noget, vi fandt på i går - det er sådan set noget, der har nogle rødder, der går to tusind år tilbage, og er dybe og centrale. Der er Nikæa et meget centralt punkt i den langstrakte kristne historie, siger Emil Saggau, der sammen med teolog Kasper Dalsgaard sidste år udgav bogen "Kirkemødet i Nikæa".
De to vigtigste grunde til at fejre Nikæa er med andre ord forbindelsesleddet tilbage i historien og forbindelsen ud i den store, kristne verden.
Striden om Kristi væsen
Det nikænske koncil blev indkaldt som svar på den arianske kontrovers, der bundede i en stor uenighed i den tidlige kristne kirke om, hvem Jesus egentlig er.
En præst ved navn Arius mente, at Jesus ikke var Gud på samme måde som Gud Fader, men at Jesus var skabt af Gud og derfor ikke evig eller helt guddommelig. Mange andre kristne, især biskoppen Athanasius, mente, at Jesus er af samme væsen som Gud Fader – evig og ikke skabt.
Denne uenighed førte til stor splittelse. Derfor blev kirkens ledere samlet til kirkemødet i Nikæa i år 325. Her besluttede de, at Arius tog fejl, og at Jesus virkelig er Gud – lige så meget som Gud Fader.
Det blev skrevet ind i den nikænske trosbekendelse, og resulterede i en afgørende formulering: Kristus er af samme væsen som Faderen. Dermed blev fundamentet lagt for den kristologiske dogmatik, som har været bærende i både østlig og vestlig teologi frem til i dag.
Fælles dato for påsken
Emil Saggu peger på, at det ikke kun var teologien, men også kirkens praksis, der blev formet under kirkemødet i Nikæa.
- Det er f. eks. også i Nikæa, man besluttede, hvornår vi fejrer påske. Før Nikæa var der stor uenighed blandt kristne menigheder om, hvilken dato påsken skulle falde på – nogle fulgte den jødiske kalender, andre brugte lokale traditioner. Det skabte forvirring og uenighed i kirken. På internationalt plan har man brugt meget tid på at diskutere, hvordan man kan få de kristne kalendere til at stemme overens. så man fejrer påske sammen hvert år, forklarer Emil Saggau.
Det var ikke hele kirkeåret eller hele kalendersystemet, der blev besluttet i Nikæa, men netop én fælles regel for, hvordan påskedatoen skulle fastlægges, så hele den kristne verden kunne fejre påske i fællesskab, uanset hvor i verden, de boede.
I forbindelse med 1700-års jubilæet for Den nikænske Trosbekendelse opfordrer Folkekirkens mellemkirkelige Råd og folkekirkens biskopper landets sognepræster til at bruge den i gudstjenesten pinsedag.