Tal og fakta
Bispekåben

Bispekåben

Haderslev Stift blev oprettet i 1922, to år efter Genforeningen i juli 1920. De første mange år brugte biskopperne i Haderslev Stift Brorsons gamle bispekåbe, som Ribe Stift stillede til rådighed. Først i år 2000 fik biskoppen i Haderslev Stift en kåbe, der var syet til hertil. Den er designet  af Hendes Majestæt Dronning Margrethe, som var til stede ved gudstjenesten i oktober 2000, da kåben var i brug første gang.

Fra festgudstjenesten i Gråsten Slotskirke 31. juli 2016. Dronningen, som har designet kåben, viser sin søster, Prinsesse Benedikte, navnene på de kvinder, der sammen med dronningen har syet kåben. Foto: Gunnar Hattesen.

Kåben består af en hvid yderside af silke og bomuld, hvorpå der er syet et specialindfarvet orange foer. Stolaen, det brede bånd omkring kåbens hals, er syet på sammen med clipeus, den store krave på ryggen.
På ryggen er kåben udsmykket med et patchwork af lyse stoffer.
Et stort spænde i en læderstrop holder kåben sammen. Spændet er også designet af dronningen, som har ladet sig inspirere af Lutherrosen. Midten af rosen er et kors i hvidguld på et hjerte i rødguld. Dette er omkranset af fem store sten af såkaldt rustrikkvarts, holdt fast i en cirkel af guld.
Spændet er godt 13 cm i diameter og udført af guldsmed Bent Gabrielsen.

Kåbens lyse farver spiller meget fint sammen med Haderslev Domkirke, som også er meget lys. Samtidig fungerer kåben også diskret, så den kan passe fint ind alle de andre steder, hvor biskoppen fungerer i ornat. 
Selve syarbejdet er udført af Dronning Margrethe sammen med brodøserne Marianne Engell og Susanne Rubebo.  

Flere tekstiler til folkekirken

Den hvide kåbe blev taget i brug ved en festgudstjeneste, hvor dronningen var til stede, i Haderslev Domkirke søndag den 22. oktober 2000. Den erstattede Brorsons gamle bispekåbe, en forholdsvis mørk kåbe, som Ribe Stift udlånte til biskoppen i Haderslev ved stiftets dannelse. Denne bispekåbe blev i 2010 leveret tilbage til Ribe Stift, hvor den nu opbevares med en påtegning om, at det er en "genforenings-kåbe", der evt. kan stilles til rådighed i Haderslev Stift. 
Dronningen har designet en del tekstiler til folkekirken. Bispekåben til Haderslev Stift var hendes fjerde. Hun har desuden designet en del andre kirketekstiler - bl.a. antependierne og messehaglerne i Haderslev Domkirke. Senest også et antependium til Slotskirken i Haderslev Domkirkes venskabsby Wittenberg. Det tages i brug ved åbningsgudstjenesten i den gennemrestaurerede slotskirke søndag den 2. oktober 2016. 
Kåben er ikke offentligt tilgængelig.

Lånes ud til ny tv-serie

DR's nye store dramaserie, "Herrens veje", der kommer på tv i efteråret 2017, indeholder en bispevielse. Til det formål har DR spurgt om at låne biskoppernes bispekåber til optagelsen, der kommer til at finde sted i Københavns Domkirke i starten af september 2016. Ved "bispevielsen" på tv medvirker "alle landets biskopper" i form af deres dobbeltgængere på tv.
Marianne Christiansen har givet grønt lys til, at bispekåben fra Haderslev Stift kan være med.  

Clipeus, den brede krave på ryggen.

Kåbens lyse patchwork på bagsiden sammen med den brede krave.

Kåben forfra med stola, spænde og det specialindfarvede orange foer-stof.


Læs mere:

om kirkelig kunst her. 

Læs også: