Nyt fra stiftsråd og udvalg
Nyheder

Råd fra politiet: Sund fornuft og DNA-mærkning

En sikringsrådgiver fra politiet gav gode råd til sikring af værdier, da stiftsrådet og repræsentanter for provstiudvalgene mødtes til første fællesmøde siden efterårets valg.  

Menighedsrådene har et stort ansvar i forhold til sikring af kulturarven, men det går hårdere ud over sognehuse og kirkekontorer end over kulturarven, og menighedsråd og personale kommer i øvrigt langt med procedurer og sund fornuft, når det gælder sikring. Skal mere krasse midler i brug, rådgiver politiet oftere i retning af usynlig DNA-mærkning end i retning af elektronisk overvågning.

Det var nogle af budskaberne, da sikringsrådgiver Michael Skaarup fra Syd- og Sønderjyllands Politi fik ordet på januar måneds fællesmøde mellem stiftsrådet og repræsentanter for de nyvalgte provstiudvalg. 
Han var inviteret, fordi der gennem det sidste halve år har været flere indbrud i kirker og sognehuse. Der er dels begået hærværk, dels stjålet kirkesølv. Værst er det gået ud over en kirke i Kolding-området og kirker og kirkekontorer på Als og Sundeved.

Ifølge Michael Skaarup er det især garager, skure og sognehuse, det går ud over, og som han bemærkede: "Det er jo ikke der, kulturarven er".
Han mener, at antallet af forhold, hvor tyven er kommet ind med "rette nøgle", eller hvor man ikke ved, hvordan tyven er kommet ind, giver grundlag for eftertanke i menighedsrådene. Det samme gør antallet af tilfælde, hvor man ikke ved, om eller hvad der er stjålet.
"Forbedringspotentiale," som han sagde.
Michael Skaarup placerede afvejningen mellem den åbne kirke, hvor menighed og gæster kan søge ind i kirken til eftertanke og andagt, contra sikringen af kirkernes værdier, hos menighedsrådene. Men han lovede også støtte til de sogne, der gerne vil gennemgå procedurer og sikre værdier bedre. Blandt hans umiddelbare råd:

  • Gå en tur rundt om kirken og kirkens bygninger – hvor ser I selv svaghederne? At være tyveknægt er ikke raketvidenskab.
  • Arbejdsgange og rutiner – gør vi det rent sikringsmæssigt rigtigt? Er det nødvendigt, at alle har nøgler til alt?
  • Risikovurdering: Se på hver enkelt hændelse og vurdér sandsynligheden for, at den sker. Se også på historikken.
  • Vurdér konsekvensen af, at bestemte hændelser sker. 
  • Taktisk sikring/sund fornuft/typisk adfærdsændring koster ingenting og ligger før mekanisk sikring i form af låse, hegn osv. Stikkende buske under et vindue er god sikring, det samme er lave hegn og den mulighed for social kontrol, de giver.
  • Taktisk sikring før mekanisk sikring, som ligger før elektronisk sikring: TV-overvågning, alarmer osv.

"Tingene skal gøres i denne rækkefølge. Det kan ikke nytte at sætte alarm på en åben papkasse," som sikringsrådgiveren retorisk sagde.
Højt på hans liste over taktisk sikring stod mærkning af værdier:
"Tyveknægte har ikke den store interesse i værdier med navn på. DNA-mærkning - usynlig mærkning - har høj værdi og er tyveknægtes største problem i øjeblikket," erklærede Michael Skaarup.