Fortsæt til hovedindholdet
Stiftets 100 års-jubilæum
Kort af Jacob Herskind

Kort af Jacob Herskind

Kunstner Jacob Herskind har med værket "Centurium", der består af to malerier, kortlagt stiftet fra Hedensted i nord til Sydslesvig.

Kunstværket "Centurium" blev skabt af kunstner Jacob Herskind for at markere både Genforeningsåret i 2020 og stiftets jubilæum i 2022. 

Haderslev Stift blev dannet i 1922 som følge af Genforeningen i 1920, og i 2004 blev tilsynet med Dansk Kirke i Sydslesvig lagt over til biskoppen over Haderslev Stift. 

I anledning af stiftets 100-års jubilæum bad Haderslev Stift kunstner Jacob Herskind om at male et værk, der favner hele stiftet og den samhørighed, der kendetegner det. 

Kunstværket kan også købes som et puslespil til Stiftsdagen 19. marts 2022 og til Landemodet 2. september 2022 til en pris af 275 kr.

Kunstner Jacob Herskind siger selv om værket "Centurium":

- Når billederne hænger på væggen, og du ser dem allerførste gang, ligner det et landkort over?... over?... over?... over England og Irland? ...over... Etellerandet?

Du læser de første stednavne, dine øjne falder på, og de bringer dig nok ikke nærmere et geografisk bekendt sted. Du kigger mere og genkender ord og nogle arealer virker bekendt. Als, for eksempel, og langsomt, men sikkert, fortæller dine øjne og forstand dig, at det må være: Stiftet.

Vores stift.... Ja, selvfølgelig, lige præcis, lige her. Her begynder så en rejse gennem et område, du kender så godt, men som alligevel virker anderledes og Terra Incognitansk.

Stiftet ligger, hvor det plejer, op til de venlige stiftsnaboer: Ribe, Aarhus, Fyn og Nordkirche... Byerne Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Kolding, Fredericia, Vejle m. fl. er der jo alle sammen lige præcis dér, hvor de plejer at være. Og Flensborg og Slesvig er der selvfølgelig også, og når først det er faldet på plads, så kommer der ro på, så kan du starte på en visuel rejse gennem et ukendt område, som du kender så godt. God tur.

Det er sådan noget, mine billeder kan, det er sådan noget, der gerne skal kunne: Overraske og forundre, og være lige til at lege med. 

De otte provster og biskoppen selv har været behjælpelige med historier fra hver deres provsti, alle de lokale historier og anekdoter. Jeg har så vidt muligt fået provsternes historiske og anekdotiske fortællinger med i billedet, men også røverhistorierne og de landskendte og de allermest forunderlige burde være med. Masser, find dem, find alle dem, der ikke er kommet direkte med, for de er der også.

Centurium, 100 år med demokratisk draget grænse, fredelig sameksistens (nåja, med en enkelt svipser) og stiftet i et hundrede år. Kortet griber også længere bagud i historien end de 100 år, og det tager et par skrift forud, ind i de kommende. 

Der er en menighed med det hele, over det hele, og er der noget, du ikke synes giver mening, så er lige præcis det nok meningen.

- Jacob Herskind, kunstner.

Fakta

Køb "Centurium" som puslespil

Til Stiftsdagen 19. marts 2022 og til Landemodet 2. september 2022 kan du købe Jacob Herskinds kunstværk som puslespil. Prisen er 275 kr.