Fortsæt til hovedindholdet

100-års jubilæum

Haderslev Stift

”I anledning af den sønderjydske Landskirkes Indlemmelse i den danske Folkekirke oprettes der et nyt jydsk Stift med Bispesæde i Haderslev”. 

Sådan lød det for 100 år siden, da man ved lov af 30. juni 1922 forbandt dele af det gamle slesvigske stifts sønderjyske sogne med sogne, der i århundreder havde hørt til Ribe Stift og Aarhus Stift. 

Hensigten var at knytte det genvundne Sønderjylland nærmere til det øvrige Danmark efter næsten 60 års tysk overherredømme og en udmarvende 1. Verdenskrig.

Haderslev Stifts første biskop, Ove Valdemar Ammundsen, blev bispeviet i 1923. 

Bispegården stod færdig i 1924, og har siden fungeret som både arbejdsplads og hjem for syv biskopper - herunder den nuværende biskop, Marianne Christiansen, der tiltrådte i 2013.

Jubilæet vil blive markeret ved Stiftsdagen lørdag 19. marts 2022, på Landemodet fredag 2. september 2022 og med stor jubilæumskoncert 20. november i Domkirken. Her vil børne- og voksenkor fra stiftet fremføre den nyskrevne adventskantate af Niels Brunse og Povl Christian Balslev. Fejringen kulminerer med en festgudstjeneste i Domkirken 27. november. 

Håbet er, at også hvert enkelt sogn i stiftet vil være med til at markere jubilæet på forskellig vis i løbet af året.

Du kan klikke dig videre og læse meget mere om jubilæumsfejringen nedenfor.