Reformationen 500 år
Regional kalender

Begivenhederne i denne kalender samler alle kendte aktiviteter i kirkerne i Haderslev Stift og Sydslesvig i 500-året for Reformationen. Begivenhederne er inddelt i provstier i listen til højre.  

27
okt

Reformationens musik - til glæde og frihed

Ikke uden grund blev Luther kaldt Nattengalen fra Wittenberg. Han satte musikken højt og mente at den havde fandtes siden skabelsens tid. Luther mente,at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud. På programmet vil være komponister som Lassus, Praetorius, Hassler, Schütz og danske Mogens Pedersøn samt andre, der skabe den nye protestantiske kirkemusik.Med Christian IV's Vokalensembles otte sangere.Entré.

28
okt

Teater: Martin Luther - død eller levende

Forsøgsscenen i Haderslev og Gram Friluftsspil opfører præst og forfatter Sten Kaaløs teaterstykke "Martin Luther - død eller levende". Stykket opføres i en række af Haderslev Kommunes kirker i perioden 22. oktober – 5. november. Hertug Hans to gange søndag den 22. oktober, Gram Kirke 24. oktober, Halk Kirke 25. oktober, Hoptrup Kirke 26. oktober, Bevtoft Kirke 28. oktober, Starup Kirke 1. november, Sommersted Kirke 2. november, Hjerndrup Kirke 4. november og Vonsbæk Kirke 5. november. Tjek billetreservation og priser på sognet ellerForsøgsscenens hjemmeside.

28
okt

Historisk talkshow med Luther

Videnskabsteater:Deadlinevært Niels Krause-Kjær interviewer MartinLuther i skikkelse afskuespiller Bjarne Henriksen.I første akt sidder reformatoren i den varme stol.I anden akt lægges Luther tilbage i graven, og forskere går på scenen og giver os perspektiv på, hvordan Luther bruges i politik og populærkultur i dag, og hvordan Luthers tanker kom til Danmark og forandrede vores samfund. Tidspunktet er endnu ikke fast, og billetsalget åbner først i foråret. Følg siden her, hvor der også ligger et link til billetsalg. Læs mere her.

28
okt

Koncert: Luther Musik

Luther Musik – en musikalsk billedfortælling. Reformatorens tid, liv, tanker og 500 års musik på en time. Bliv klogere på reformationshistorien og få svar på hvorfor den historie er så vigtig for os i dag, mens du hører en times musik arrangeret for trompet og orgel. Læs mere her.

29
okt

Reformationsgudstjenester

Efter pinsens fælles nationale fejring af 500-året for Reformationen markerer alle stifter 500-året regionalt den 29. og 31. oktober. I Haderslev Stift har den fælles markering form som en fælles festgudstjeneste, åben for alle, i Haderslev Domkirke tirsdag den 31. oktober, dagen for Luthers opslag på kirkedøren i Wittenberg. For de sogne, der fejrer 500-året ”hjemme” søndag den 29. og/eller tirsdag den 31. oktober, lægges der forslag til fælles liturgi ud på Haderslev Stifts hjemmeside. Læs også (på datoen) om biskoppens opfordring til et kvarters fælles aftenringning fra alle kirkeklokker tirsdag den 31. oktober. 


29
okt

Gudstjeneste med kirkespil

Under gudstjeneste vil ungdomsgruppen fra Det lille Teater i Gråsten opføre fire små kirkespil: “Tro”,“Retfærdighed”, “Den rette vej” og “Synd”. Kirkespillene er skrevet af Morten Knudsen og er en sammenhængende fortælling om Martin Luther og hans betydning for den kristendommen.

29
okt

Reformations-festgudstjeneste for hele Sydslesvig

Biskop Marianne Christiansen prædiker ved menighedernes fælles reformationsgudstjeneste i Helligåndskirken. Kirkens kor medvirker.

29
okt

Fælles dansk-tysk reformationsgudstjeneste

Stor fælles dansk-tyskgudstjeneste med deltagelse af flere af sognets præster. Efter gudstjenestenerder procession til kirkegården, hvor der plantes Luther-ege.

29
okt

Reformationsgudstjeneste

Reformationsgudstjeneste med efterfølgende plantning af Luther-eg og frokost i konfirmandhuset.

29
okt

Reformation - Jazz - Gudstjeneste

Luthers teser og løsrivelsen fra paven i Rom blev starten på dannelsen af den protestantiske kirke og oversættelsen af gudstjenesten til vores eget sprog. Haderslev Domprovsti udfordrer menigheder og præster i provstiet til at nytænke gudstjenesten igen. Hvis ikke gudstjenesten bevæger sig og provokerer, trænger vi måske til en ny reformation? Projektet ruller gennem provstiet fra januar til november. Der vil blive gudstjenester i Gl. Haderslev, Maugstrup, Hammelev, Gram, Moltrup, Aarø, Fjelstrup, Åstrup, Bevtoft, Hoptrup, Jegerup og Halk kirker. Læs mere her. Det til lejligheden sammensatte projekt medbringer egne musikere, der har stor erfaring med rytmiske og jazz-inspirerede gudstjenester, og som på forskellig vis samarbejder med kirkernes egne organister og kor. Musiker: Michael Olsen. Sanger: Anne Mette Meyer. Efter gudstjenesten inviteres der i alle deltagende kirker til kirkekaffe og samtale om gudstjenesten.

29
okt

Reformationsgudstjeneste

Reformationsgudstjeneste efterfulgt af kirkekaffe og Luther-kage. Den gamle kalk fra kirkens rejsesæt er blevet repareret og pudset op, den tages denne dagi brug som kirkens nye kalk til alkoholfri vin.

29
okt

Højmesse

Reformationsgudstjeneste

29
okt

Reformationsgudstjeneste

Reformationen markeres med salmer og Luther-citater.

29
okt

Interaktiv sanggudstjeneste

Interaktiv sanggudstjeneste, hvor vi skal synge nye såvel som kendte Luther-salmer, og hvor organist Esther Schmidt kommer med Lutherrosen. Kom og vær med. Voksenkoret medvirker. Fælles gudstjeneste for Sommersted og Oksenvad sogne.

29
okt

Gudstjeneste i Reformationens tegn

Vi fejrer 500-året for den evangelisk-lutherske gudstjeneste med Reformationens salmer og med deltagelse af mini-konfirmander fra Bylderup Sogn. Efter gudstjenesten inviteres der til en let frokost i Bylderup Kirkekro i anledning af, at det er barselsvikar Katrine Gaubs sidste gudstjeneste i Bylderup-Ravsted Pastorat.