Inspiration
Nyheder

Skumringsmeditationer i Vejle

Hvad gøres der i Haderslev Stift for at møde åndeligt nysgerrige på en måde, som er relevant – og samtidig tro mod det, kirken er? 

I Vor Frelsers Kirke i Vejle har man i fem år haft skumringsmeditation på programmet i vinterhalvåret. Hver mandag mellem oktober og påske åbnes kirken kl. 16.15 til en enkel meditation i koret. Kirke- og kulturmedarbejder Britta Søes står bag tiltaget, der samler mellem 10 og 20 deltagere hver gang. ”Vi spiller afdæmpet musik fra kl. 16.15, hvor man kan droppe ind. Jeg byder hver enkelt velkommen, men lægger ellers vægt på, at det er i orden at være anonym,” fortæller hun.  
I kirken er det muligt at tænde lys, og fra kl. 16.30 guider kirke- og kulturmedarbejderen så en meditation. Det kan være en bibelmeditation, en billedmeditation, meditation med udgangspunkt i Kristuskransen, en meditativ dans omkring døbefonten, eller lignende. Selve skumringsmeditation tager en halv time, og inden den rundes af, meddeles det hvilken type meditation, der er på programmet næste uge.
”Skumringsmeditationen er et sted, hvor kirken får lov til at møde mennesker, som måske ellers ikke ville have søgt kirkens rum. Vi har reklameret i kirkebladet, på hjemmesiden og på biblioteket, men der er også folk, der helt enkelt ser vores skilt ved vejen og på den måde finder ind,” fortæller Britta Søes og fortsætter:
”Jeg lægger vægt på, at vi i skumringsmeditationen ikke bare skal tømme os, men lade os fylde af Guds nærvær. Her kan meditationsformerne være med til at give mennesker en smag på, hvad kristendom også er, og på den måde skabe en åbning til kirke og kristendom.” 
Fællesskabet omkring meditation er både uformelt og højtideligt på en gang. Man kan ikke vide, hvad folk tænker om at være med, men flere vender tilbage," fortæller Britta Søes og fortsætter:
”Der er en fast kerne, der deltager, men også folk, der kigger ind engang imellem.”
Skumringsmeditationerne indeholder tilbagevendende elementer, som er med til at skabe en rytme – det er blot meditationsformen, der forandres fra gang til gang. Med sin egen liturgi, med Fadervor og en velsignelse som en fast del samt et par Taizé-sange acapella - på den måde er der noget genkendeligt fra kirkens rum med hver eneste mandag.
Udsprunget af skumringsmeditationerne er der ved Vor Frelsers Kirke nu en gruppe, som udover skumringsmeditationerne mødes hver 14. dag til lectio divina - en gammel måde at arbejde med bibelteksterne på. Som ved meditationerne er det ikke stedet til at diskutere, men til at lytte til, hvad andre tager med sig fra de bibelske tekster.
”Det er egentlig en lettelse, at det ikke er en diskussionsklub. Mennesker er frie til at dele det eller de ord i teksten, der taler til dem, og hvad de tænker om teksten. På den måde gives rum til den enkeltes refleksion, og plads til, at man har sit eget ståsted og udgangspunkt”, pointerer Britta Søes. 

Tekst: Thomas Frovin, Stiftsudvalget for Mødet med det Nyspirituelle

Fakta:

  • Vor Frelsers Kirke, Vejle har afholdt Skumringsmeditation siden 2013.
  • Mellem oktober og påske mødes man i kirkerummet hver mandag fra 16.30 til 17.00.
  • Der findes mange ressourcer online til, hvordan man leder en meditation.