Taler og debatindlæg
Nyheder
Marianne Christiansen, biskop Haderslev Stift.

Replik ang. Luthers jødehad

I et debatindlæg i JyskFynskes  Danmarks-sektion den 9. august efterlyser Svend Aage Nielsen mere afstandtagen fra Luthers jødehad fra folkekirkens side.

Anliggendet har bestemt min sympati: Den side af Luthers holdninger – som han desværre delte med flertallet i sin samtid - må vi tage klar afstand fra og aldrig glemme, at det er en del af jødehadets rædselsfuldt lange historie i Europa. Vi må hele tiden være på vagt over for antisemitisme og forfølgelse af religiøse mindretal. Man kan blive blind for det i sin egen samtid, hvad historien tit nok har vist.
Derfor er reformationsjubilæet også en god anledning til at sætte fokus på jødehadet og forfølgelse af anderledes troende i det hele taget. Svend Aage Nielsen skal have tak for engagementet i dette.

Jeg er imidlertid ikke enig i, at der ikke i folkekirken bliver taget afstand fra Luthers jødehad. Mange af de arrangementer og begivenheder, der finder sted i anledning af reformationsjubilæet, behandler den side af Luther og vores kirke og samfund kritisk. For et nævne et par: Reformations-folkemødet  i Haderslev i pinsen havde som et af temaerne ”Jødehad og tyrkerfrygt”, ligesom det er et tema på reformations-folkemødet i Ribe i oktober; DK4 bringer i en serie af reformations-samtaler min samtale med itdl. overrabbiner Bent Melchior om netop Luthers jødehad og dets konsekvenser. Udgivelsen af Luthers uhyrlige skrift ”Om jøderne og deres løgne” på Tidehvervs Forlag er, som jeg har fået det oplyst, lovlig, og kan om ikke andet tjene til dokumentation. Efter min mening burde udgivelsen være forsynet med en kommentar, der lægger afstand til indholdet.

I øvrigt kan jeg henvise til udstillingen ”Luther og Jøderne” som vises på Det jødiske Museum i Rendsborg frem til reformationsdagen d. 31. oktober.