Aktuelt
Nyheder

Haderslev Stifts eneste natkirke fejrer 10 års fødselsdag

23. marts fejrer Natkirken i Kolding 10 års fødselsdag. For også at nå de 11 år, skal den nytænkes, forudser en af stifterne, teologisk tovholder Maria Skjerning Frederiksen. Lige nu er der for få præster i projektet.

Det giver mening at arrangere natkirke. Når der er Kulturnatkirke under Kulturnatten, strømmer 3-400 mennesker gennem den store bykirken for at opleve Natkirkens helt specielle stemning. På de almindelige fredage 10 gange om året er tallet reduceret til ikke helt uvæsentlige 30-50 deltagere. Og læser man "anmeldelserne" på værtskirkens hjemmeside - Sankt Nicolai Kirke - fortæller de om "Noget helt specielt", "En fantastisk idé" og "Inden jeg tog i natkirke, tænkte jeg: ”Det her bliver interessant”. Efter natkirke tænkte jeg: ”Det her må jeg prøve igen!”

Inden jeg tog i natkirke, tænkte jeg: ”Det her bliver interessant”. Efter natkirke tænkte jeg: ”Det her må jeg prøve igen!

deltager i Natkirken i Sct. Nicolai Kirke i Kolding

Maria Skjerning Frederiksen, sognepræst i Sdr. Stenderup og teologisk tovholder på Natkirken, uddyber:
"Nogle oplever Natkirken som et rum uden forventninger, andre oplever det som åndelig balsam eller en time out. Musikindslagene trækker flere til, så kommer man ind også fra Koldings opland, men det er byen, vi lever af. For nogle er det et godt supplement til søndagens gudstjenester, for andre er det måske deres eneste kontakt til kirken. Og blandt gæsterne er alt fra ældre mennesker, der kommer fast, til tilfældigt forbipasserende, der ser, at der er åbent."

Drives ved frivillighed
Natkirken opstod på en temadag om nye tiltag i provstiet.
"Vi tænkte, at i en uddannelsesby af Koldings størrelse kunne det være et tiltag, der var basis for," fortæller Maria Skjerning Frederiksen. 
De interesserede sonderede terrænet, tog på studiebesøg i andre store byer og gik i gang. Og egentlig går det godt, men der er langsomt blevet for få præster i projektet.
"De første år var vi altid to præster. Det gav både mulighed for kollegialt samvær omkring Natkirken, og for at kunne gå fra til en personlig samtale, mens en anden præst stadig var i kirkerummet."
Det rækker ressourcerne ikke til mere:
"Vagtplanen er blevet en udfordring. I starten var vi 10 præster, og da gik det godt - nu kniber det. Natkirken ligger fredag aften, vi arbejder alle frivilligt, og også hos præsterne er fredag en aften med X Factor og familieliv."
Ud over de frivillige præster er der hver gang også en frivillig organist i Natkirken. En anden organist står - også på frivillig basis - for at finde musikere, kor eller sanger(e) til musikindslaget kl. 22.
Andre 10 frivillige hjælper med at sætte op, tage ned og tage imod de besøgende.

Natkirken i Kolding. Foto: Michael Tungelund 

Stemningsfuld
Natkirken er meget stemningsfuld. Hvor der udenfor er aften og mørke, måske endda koldt, er der indenfor lunt, stille musik, levende lys og venlige mennesker med kaffe på kanden. I forskellige hjørner, der bliver bygget op til formålet, kan man tænde lys, sætte sig alene eller sammen med en frivillig. Man kan give sine byrder fast form og lægge dem fra sig ved et kors, og bede eller skrive en bøn. Alle en gudstjenestes normale elementer er der også, dvs. to eller tre fællessalmer, tekstlæsning, musik, nadver, bøn og velsignelse - elementerne er blot spændt ud i hele Natkirkens åbningstid.
Natkirken åbner kl. 19.30, men gæsterne er frie til at komme og gå, som det passer bedst. Natkirken lukker kl. 23. 
 


Mød Natkirken:
Natkirken vil være repræsenteret med en stand på Stiftsdagen lørdag den 17. marts. Læs om Stiftsdagen her. 
Biskoppen deltager:
Biskop Marianne Christiansen deltager i markeringen af Natkirkens 10 års fødselsdag fredag den 23. marts.