Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2024
Nyheder

Det største sogn i Vejle deles i to

By-, Land-og Kirkeministeriet har netop givet endelig tilladelse til at dele Vejles største sogn, Sankt Nicolai Sogn, i to selvstændige sogne: Sankt Nicolai Sogn og det nye Vejle Søndre Sogn. Det sker på grund af en ny bydel og en forventning om, at indbyggertallet vokser med 5.000 borgere.

Sankt Nicolai i Vejle

Sct. Nicolai Kirke i Vejle skal fra kirkeårets start modtager halvdelen af sognemedlemmerne i Rosborgområdet.

Vejle har fået vokseværk, og det får indflydelse på provstiets største sogn, Sankt Nicolai Sogn. 

Sognet omfatter i øjeblikket 13.000 indbyggere, men med byggeriet af boliger på store, centrale grunde som bl.a. Posthusgrunden, Håndværkerbyen i midten af Vejle og det nye Rosborg-bykvarter, forventer man, at indbyggertallet i sognets område de kommende år vil voksne med 5.000 borgere.

De tidligere sognegrænser er derfor ikke længere hensigtsmæssige. Derfor har menighedsrådene i følgende tre sogne godkendt det forslag om sogneændringer, som provst i Vejle, Dorte Volck Paulsen, har forelagt menighedsrådene:

Per 1. december 2024 vil Skibet Sogn afgive Trædballe-området og halvdelen af det kommende Rosborg-område til Sankt Johannes Sogn. Sankt Nicolai Sogn modtager den anden del af Rosborgområdet og bliver dermed et midtbysogn.

Det nye sogn får navnet Vejle Søndre Sogn, og udskilles fra Sankt Nicolai Sogn. 

- Sognedelingen er en fremtidssikring! Da Vejle vækster, og mange ønsker at bo i vores dejlige by, så ændrer vi sognegrænser for at sikre kirkelivet og sognelivet i Sankt Nicolai Sogn og i det nye Vejle Søndre Sogn, siger provst Dorte Volck Paulsen.

Hun takker alle involverede for deres velvilje i forbindelse med sognedelingen.

- Det giver ekstra arbejde og forandringer for menighedsråd og ansatte i kirkerne for en tid, men vi tror, det bliver godt. Sankt Nicolai Sogn kan koncentrere sig om at være kirke for bymidten, og i Vejle Søndre Sogn kan de koncentrere sig om kirkelivet oppe på bakken af det sydlige Vejle, forklarer hun.

Sognedelingen bliver en realitet, når det nye kirkeår starter 1. søndag i advent, som i år falder 1. december.