Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2023
Nyheder

Den ukrainske førstedame besøgte Domkirken

Organist Julia Tabakova fra Haderslev Domkirke spillede en central rolle under den dansk-ukrainske aftengudstjeneste, da hun tog imod den ukrainske førstedame og H.K.H. Kronprinsesse Mary. 

Dansk -ukrainsk gudstjenste

H.K.H. Kronprinsesse Mary, den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, Haderslevs borgmester, Mads Skau, og formand for menighedsrådet, Paul Erik Brodersen. Bag borgmester Mads Skau ses Julia Tabakova, der er organist i Domkirken. Foto: Theis Poulsen.

Kirkebænkene var pyntet med ukrainske flag, der var reserveret pladser til herboende ukrainere, og allerforrest i kirken sad en række unge kvinder i ukrainske folkedragter, da Haderslev Domkirke søndag 20. august holdt dansk-ukrainsk aftengudstjeneste med deltagelse af H.K.H. Kronprinsesse Mary.   

På mobiltelefoner fulgte de ukrainske kirkegængere ivrigt med i mediernes livedækning af det ukrainske præsidentpars besøg i landet, i forbindelse med Danmark har meldt ud, at man vil sende 19 F-16-fly til Ukraine. 

Knap var den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, landet på Skrydstrup Flyvestation, hvor han kiggede på F-16-kampfly sammen med statsminister Mette Frederiksen (S), før der bredte sig et jubelbrøl i kirken, da domprovst Torben Hjul Andersen fortalte, at også den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, var på vej til aftengudstjenesten. 

dansk-ukrainsk gudstjeneste

Foto: Theis Poulsen.

dansk-ukrainsk gudstjeneste

Foto: Theis Poulsen.

dansk-ukrainsk gudstjeneste

Foto: Theis Poulsen.

Ukrainske søstre spillede for gæsterne
Førstedamen og H.K.H. Kronprinsesse Mary blev modtaget af Haderslevs borgmester, Mads Skau (V), domprovsten, formand for menighedsrådet, Paul Erik Brodersen og Julia Tabakova, der er organist i Domkirken. 

Julia Tabakova kommer oprindeligt fra Chernihiv i det nordlige Ukraine, men har boet i Danmark i flere år. Sammen med sin søster, Olga Tabakova, der kom til Danmark i forbindelse med krigens udbrud 24. februar 2022, skulle hun spille musikstykket "Melodien" af komponisten Skoryk under gudstjenesten.

- Det betød meget for os at kunne være sammen om gudstjenesten på sådan en historisk dag, og jeg havde en oplevelse af fællesskab, tillidsfuldt samarbejde og taknemmelighed over at være med i noget så stort og betydningsfuldt, fortæller Julia Tabakova.

Udover at spille musikstykket med sin søster, oversatte hun også gudstjenesten til ukrainsk undervejs, ligesom hun var en af de udvalgte deltagere, der fik lov at møde og tale med H.K.H. Kronprinsesse Mary og den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, efter gudstjenesten i kirkens Magdalena-sal.

- Der udbrød en kæmpe jubel, da hendes ankomst blev annonceret. Hun er en kvinde, som kæmper sammen med sin mand og gør alt for sit folk, siger Julia Tabakova om Olena Zelenska. 

Hvordan var det så at møde hende?
- Hun var sød og helt normal. På trappen sagde hun til mig: "Jeg håber ikke, jeg står i vejen". 

Fakta

Læs domprovstens prædiken 

Domprovst Torben Hjul Andersens prædiken ved den dansk-ukrainske aftengudstjeneste søndag 20. august 2023:

 

"Prøv at tænke på en vej fra din barndom. Jeg tænker på den lille jordvej, som jeg gik på sammen med min lillebror, når vi skulle hente kørerne ind for at malkes. Det er mange år siden nu, men jeg kan stadig se det for mig, og jeg kan næsten høre fuglesangen, køernes rolige gang og duften af sommerjord der lige har fået lidt regn. 

 

Hvordan ser din barndoms vej ud? 

 

Der er nogen her i kirken i dag, som ikke længere kan opsøge deres barndoms vej; ødelagt af krig eller vejen er nu et sted, hvor fremmede tropper har kontrollen. Måske er de kære, som de vandrede på vejen sammen med heller ikke mere. 

 

Et sted i Johannesevangeliet i vores Bibel siger disciplen Thomas til Jesus: ”Herre, vi ved ikke, hvor du går hen, hvordan kan vi så kende vejen?” Jesus sagde til ham: ”Jeg er vejen, sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig.” 

 

Hvor er vejen? Det er et spørgsmål til os alle, men for en flygtning bliver der oveni det alment menneskelige lagt et lag om sin egen konkrete fremtid i et fremmed land, et lag om usikkerheden om vejen for de kære derhjemme og usikkerheden om vejen for ens land. Hvor er vejen, spurgte Thomas. 

 

Jesus svarede, at han er vejen og sandheden og livet. Han viste vejen i ord. Han viste vejen i sit liv; sandhedens vej; livets vej. Det er den vej, som vi skal søge. Heri ligger både et kald og et løfte.

 

Jesus kalder os til at søge sandhedens vej og livets vej og han viser os vejen ved at han kalder os til at følge ham. Hans løfte er, at vi ikke vandrer alene på vejen. Han går vejen med os. Tilmed går han sammen med os, når vi ikke synes, at vi kan se nogen vej. 

 

Det er ikke barndommens vej. Det er ikke en enkel eller sorgløs vandring, men Jesus lover os, at han vandrer med os – og det er godt selskab."