Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2023
Nyheder

Biskopperne til regeringen: "Tillidsbrud"

PRESSEMEDDELELSE

Biskop

”Det er med forundring og tristhed, at biskopperne konstaterer, at Regeringen fremsætter forslag til lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag.”

Sådan indleder landets biskopper i samlet flok et brev til regeringen afsendt til kirkeminister Louise Schack Elholm i dag fredag d. 13. januar, i forlængelse af at regeringen torsdag har fremsat lovforslag om afskaffelse af bededag. Det er i sig selv usædvanligt at biskopperne går til regeringen i samlet flok, og i særdeleshed usædvanligt, med tre breve på blot to uger. Dette er udtryk for, at biskopperne tager sagen meget alvorligt.

Siden Grundlovens indførelse i 1849 har Regering og Folketing har hørt folkekirkens parter - både når der blev lovgivet om folkekirkens ydre anliggender og når der ved kongelig resolution blev fastsat regler for kirkens indre anliggender. Det er dén demokratiske proces, der markant er blevet tilsidesat med fremsættelsen af lovforslaget, skriver biskopperne, der samtidig går i brechen for demokratiet:

”Vi vil fremover kæmpe for, at folkekirkens tradition for samtale, diskussion og inddragende demokrati ikke lider skade ved dette tillidsbrud, og vi håber og beder til, at der fremover vil være et mod til at fortsætte den danske samfundsmodel, der er kendetegnet ved samtale og inddragelse,” skriver biskopperne til regeringen.

I et brev til kirkeministeren afsendt 3. januar, udtrykte biskopperne forundring over, at de ikke var blevet inddraget, inden forslaget blev præsenteret for offentligheden. Derefter offentliggjorde ministeren – igen uden inddragelse af kirken – at hun ville afskaffe bededagen som helligdag ved kongelig resolution, hvilket er en historisk grænseoverskridelse i forholdet mellem staten og kirkens indre anliggender. Det udløste brev nummer to fra biskopperne, hvori de gav udtryk for bekymring og situationens alvor. Stadig uden inddragelse kirken, har regeringen så torsdag fremsat lovforslag om afskaffelse af helligdagen, hvilket nu får biskopperne til at gå til regeringen med budskabet om, at tilliden er brudt.

Fakta

Biskoppernes fælles udtalelse til kirkeministeren

Til Kirkeministeren 

 

"Det er med forundring og tristhed, at biskopperne konstaterer, at Regeringen fremsætter forslag til lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag. 

 

Siden Grundlovens indførelse i 1849 har der været en forståelse for, at Regering og Folketing har hørt folkekirkens parter, når der blev lovgivet om folkekirkens ydre anliggender og ved kongelig resolution fastsat regler for de indre anliggender. 

 

Gennemførelsen af ovennævnte lov vil være et markant brud med denne tradition. 

 

Vi vil fremover kæmpe for, at folkekirkens tradition for samtale, diskussion og inddragende demokrati ikke lider skade ved dette tillidsbrud, og vi håber og beder til, at der fremover vil være et mod til at fortsætte den danske samfundsmodel, der er kendetegnet ved samtale og inddragelse."

 

Med venlig hilsen 

Biskop Peter Skov-Jakobsen, Københavns Stift

Biskop Ulla Thorbjørn Hansen

Roskilde Stift Biskop Peter Birch, Helsingør Stift

Biskop Marianne Gaarden, Lolland-Falsters Stift Biskop

Tine Lindhardt, Fyens Stift 

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen, Aalborg Stift 

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift 

Biskop Henrik Stubkjær, Viborg Stift 

Biskop Elof Westergaard, Ribe Stift

Biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift

Fakta

Pressekontakt

Lene Kjældgaard

Kommunikationskonsulent, Haderslev Stift

Tlf.: 31 41 25 26/lek@km.dk