Nyhedsarkiv 2022
Nyheder

Kolding-kirke vokser ind i nyt kirkerum

Det bliver et brag af en indvielsesfest søndag 8. maj kl. 10.30, når Kolding Valgmenighed indvier en ny kirkesal. Menigheden har siden august 2021 knoklet med at få gjort kirken færdig til konfirmationerne om få dage.


- De sidste år er vi vokset helt ud af vores eksisterende rammer, hvor der er plads til 110 personer. Allerede i coronatiden måtte vi vælte nogle vægge, for at inddrage flere lokaler, for at kunne rumme alle folk til gudstjenesterne, fortæller Mads Peter Kruse. 

Han er en af de to præster i den nu 220 medlemmer store Kolding Valgmenighed. Den nye kirkesal på Industrivej 12 overfor Føtex Syd i Kolding er godkendt til 349 siddende og 500 stående personer.

- Vi har været i jævn vækst den sidste årrække. Selv under corona er der kommet nye folk til. Det har været fantastisk at opleve, at selvom ydre faktorer gjorde det vanskeligt at være kirke og holde gudstjeneste, har vi prøvet at holde trit med det Gud har gang i. Alle aldre kommer, men lige nu er det mest helt unge familier, der er på vej på medlemskurser.

Biskop med til indvielsen

8. maj indvier biskoppen over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, kirkesalen. Desuden er naboerne Dankemi, Rema og Stenhuggeren inviteret samt borgmesteren og de mange lokale kirker og nationale kirkenetværk. Men alle interesserede er velkomne til en festlig og højtidelig indvielses-gudstjeneste. Bagefter er der reception.

Præsterne glæder sig allermest til at kirken har plads til de mange nye. 

- Nu er der ikke kun hjerterum, men også husrum, siger Mads Peter Kruse. Det bliver festligere at holde  gudstjenester, når vi alle sidder i samme sal.

Konfirmanderne ville være færdige

- Vi fik hurtigt godkendelserne i hus, fordi råhuset er en isoleret industrihal, der har været opvarmet, fortæller en af byggelederne, Thomas Hartman Meldgaard. Han har god erfaring fra sin tid i Aalborg Valgmenighed, hvor man også indrettede en industribygning til kirke.

- Der er ikke kun knoklet på 25 arbejdslørdage, men også på hverdagsaftener er grupper af frivillige kommet ind i kirken og har taget fat.

Der er væltet mure og bygget nye op, spartlet, renset ned, malet, isoleret, sat loftsplader og ventilationsrør op, trukket mange meter kabler, monteret lamper, bygget scene og bagbeklædning, gjort rent og meget mere. 

Menighedens egne frivillige medlemmer har hjulpet både med hårdt fysisk arbejde og andre har stået i køkkenet og sørget for mad til alle de frivillige. Sammen har vi virkelig flyttet noget, fortæller Thomas Meldgaard. 

- Specielt har konfirmanderne glædet sig afsindigt meget til at kirkesalen blev færdig, fortæller valgmenighedens børne- og ungdomspræst David Søholm Johansen. De har hjulpet og heppet med, så de kunne fejre deres konfirmation i den nye kirkesal - seks dage efter indvielsen. 

Smadrede vægge blev godkendt af provsten

Det har gået vildt for sig med smadring af loftsplader og gipsvægge. En arbejdslørdag var rigtig mange af de frivillige blevet syge af corona, og så blev hele projektet udskudt 14 dage. I det hele taget har Arbejdet er udført primært af frivillig arbejdskraft. Vi har kun måttet indkøbe gulvfirma, tømrer og nogle elektrikere. 

- Det vildeste er at se den sejhed og vedholdenhed, der har været i opbakningen. Menigheden har været villige til at løbe en maraton og ikke kun et sprint, fortæller Mads Peter Kruse. 

Onsdag 27. april var der provstesyn, hvor Koldings provst, Grete Wigh-Poulsen kom forbi og tjekkede om den nye kirkesal var værdig til brug for gudstjeneste.

- Efter lidt forklaring om hvordan nadverbord, døbefont og stole vil blive placeret, gav provsten sin tilladelse. Hun udtrykte samtidig sin beundring over det arbejde der foregår i kirken, og hun glæder sig med os over at vi er nået så langt, fortæller David Johansen. 

Økonomien er dækket

Hele ombygningens budget på 1,5 millioner kroner var fra start finansieret vha. ekstra gaver fra menighedens medlemmer, udskudte afdrag og besparelser. Derfra er der også fundet flere penge til renoveringen af toiletter og gulve. Der er nyindkøbt teknisk udstyr som elektronisk lydmixer samt vinduer og ventilationsanlæg.

- Vi glæder os til alle de muligheder vores nye kirkesal, og flere lokaler, vil give for gudstjenester, børnekirke, Rock Solid-juniorklub, minikirke, Grow-legestue, Café Kova for den modne generation, koncerter, Middag på tværs, store og små fællesskaber – og til alt det den endnu ikke rummer, men som Gud vil bruge os til i fremtiden i Kolding, slutter valgmenighedspræst Mads Peter Kruse.