Nyhedsarkiv 2022
Nyheder

Sogne kan være med til at støtte ny jubilæumsskov

Alle sogne får mulighed for at donere et træ, når en gruppe af domsognets konfirmander sammen med personalet fra Haderslev Kirkegårde planter en ny jubilæumsskov med 100 træer på Assistens Kirkegård i Haderslev. 


"Du skal plante et træ.
Du skal gøre én gerning,
som lever, når du går i knæ,
en ting, som skal vare
og være til lykke og læ"

Sådan lyder første vers af teksten til Piet Heins digt "Vi vil plante et træ" om at gøre én gerning, der rækker ud over os selv og lever videre efter vores død. En anden klog mand, Martin Luther, er citeret for, at han "ville plante et træ" på spørgsmålet om, hvad han ville gøre, hvis jorden gik under i morgen.

I forbindelse med Haderslev Stifts 100-års jubilæum i 2022 har stiftet sammen med stiftsrådet og kirkegårdsbestyrelsen for Haderslev Domsogn og Gl. Haderslev Sogn besluttet at plante ikke bare ét, men 100 nye træer af forskellige sorter på Assistens Kirkegård i Haderslev i løbet af dette efterår. 

På den måde håber stiftet overfor offentligheden at fremhæve den historiske betydning, som kirkelivet i den østlige del af Syd- og Sønderjylland samt Sydslesvig har haft, siden stiftet blev etableret i 1922. 

Et bæredygtigt minde

- En 100-års fødselsdag er anledning til at fortælle historier og plante nye historier til fremtiden. Derfor fejrer vi b. la. jubilæet ved at plante en jubilæumsskov på Assistenskirkegården. Med jubilæumsskoven ønsker vi at skabe et naturskønt og bæredygtigt monument, som rummer liv og vækst, og gør de besøgende på kirkegården bevidste om at være en del af både den nationale og den kirkelige historie, siger domprovst Torben Hjul Andersen.

Til det formål er jubilæumsskoven med dets forskellige arter af træer valgt med omhu, fordi de skal fortælle historien om de mange baggrunde, der forenes i grænselandet og om, hvordan vi historisk udspringer fra samme stamme - selvom vi har forskellige baggrunde. 

Alle sogne kan være med til at donere et træ til jubilæumsskoven. Der vil i forbindelse med et sogns donation blive sat et skilt op ved jubilæumsskoven.

Et træ koster 766 kr. 

Vær med til at donere et træ til jubilæumsskoven ved at klikke her.

Grøn omstilling på Haderslev Kirkegårde

Med jubilæumsskoven og dens 100 symbolske træer er det stiftets mål, at det grønne monument vil glide ind som en del af historiefortællingen om Syd- og Sønderjyllands nationale historie. 

Jubilæumsskoven skal plantes onsdag den 9. november 2022, hvor stiftet også indvier projektet, når konfirmander fra Haderslev er med til at gribe spaden og plante træerne i samarbejde med kirkegårdspersonalet fra Haderslev Kirkegårde.

Placeringen af jubilæumsskoven på Assistens Kirkegård er ikke tilfældig: 

- Dels er kirkegården som en del af Haderslev Kirkegårde i fuld gang med at imødekomme folkekirkens grønne omstilling ved at arbejde med biodiversitet, miljø og genbrug. En forandring, der ikke kun kommer klimaet til gavn, men også til gavn og glæde for de besøgende på kirkegårdene, når domsognets grønne kirkegårde skaber nye, rekreative områder for borgerne. Selvfølgelig med den værdighed, der skal være på en kirkegård, hvor de indviede arealer skal omgås sømmeligt og med omtanke, siger Torben Hjul Andersen.

Jubilæumsskoven er støttet med midler fra Plant et Træ, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorcks Fond samt Haderslev Stiftsråd.

Fakta

Træet som symbol

 • Træer har haft stor betydning i Sønderjyllands historie. At have en blodbøg eller eg stående på gårdspladsen blev f. eks. et symbol på at være dansk.
 • Træet er en gennemgående metafor i kirke og kristendom. 
 • Træer er symbol på mangfoldighed og fællesskab og på, hvordan vi alle er knyttet sammen som grene og rødder på stammen.
Fakta

Andre jubilæumsaktiviteter

I 2022 fejrer Haderslev Stift sit 100-års jubilæum med en række festlige aktiviteter:

 

 • I jubilæumsbogen "Kirke på grænsen - 100 år med Haderslev Stift" får du et mindeværdigt og omskifteligt billede af stiftets historie og dets rolle i samfundet gennem 100 år. 
  Du kan købe bogen ved at klikke her.
 • I anledning af jubilæet er der udgivet en nyskrevet kantate. Kantaten er et blivende kor- og sangværk, som kan være til glæde for alle sogne, og samtidig styrke den historiske bevidsthed om grænseregionen. 
  Du kan købe værket ved at klikke her. 
 • Se opskriften på stiftets jubilæumskage, der går godt til både kirkekaffe, kvaler og kærlighed. 
  Find opskriften ved at klikke her.