Nyhedsarkiv 2021
Nyheder
Fællesgrav i Vejle

Nyt gravsted for udsatte i Vejle

Vor Frelsers Kirke i Vejle har lavet fælles gravplads for socialt udsatte mennesker i et område på Gamle Kirkegård. 


Korshærs- og diakonipræst Signe Toft er idekvinde bag den nu færdige gravplads for socialt udsatte og hjemløse i Vejle. Gravpladsen bliver indviet 3. juni kl. 12-14 med live-musik, pølsevogn, fællessang og hygge. 

- I min tid som korshærs- og diakonipræst i Vejle, har jeg erfaret og oplevet, at byens udsatte borgere mangler et sted, hvor de kan blive bisat på en god og værdig måde, forklarer Signe Toft.

Når livet for en hjemløs ender, bliver mange udsatte henvist til en kommunal bisættelse, fordi de enten har dårlig økonomi og/eller ikke har nogle nærtstående pårørende. Herved bliver urnen nedsat på de ukendtes gravplads, og det sker typisk uden hensyn til ønsker fra hverken afdøde eller pårørende.

- Med fællesgraven har alle byens udsatte mulighed for at blive husket og mindet. Jeg tror, det har en stor betydning at have et navn og et fælles sted, hvor man kan mindes og blive mindet. Dels for de nulevende, der kan blive skrevet op til at blive bisat eller begravet i fællesskabet. Dels for dem, der ønsker et sted, hvor der kan mindes og besøge familie, venner eller bekende, forklarer Signe Toft.

Et symbolsk gravsted

Fællesskab og værdighed er de bærende elementer for gravstedet, hvor alle detaljer er udført med omtanke og symbolik.

Kunstner og billedhugger Henrik Busk Andersen har doneret en smuk skulptur til fællesgraven, som viser en engel, der bærer en døende. På værket står der: "Jeg tager dig med til Himmeriget - der er plads til os alle".

Der bliver også mulighed for at få sit fornavn eller kaldenavn på en brosten, som placeres i et område på 30 kvadratmeter, hvor et kors af brosten med et hjerte i midten deler området i fire dele. Korsarmene giver adgang fra alle sider. Brostenene er symbol på de gader, de hjemløse og udsatte borgere har gået på.

Ved siden af fællesgraven "Englen" står også to solide egetræsbænke, hvor venner og bekendte til de afdøde kan mindes de, der er gået bort.

- Jeg tror, at fællesgraven kan få stor sjælesørgerisk betydning for byens udsatte i Vejle. Netop derfor har jeg ønsker, at der blev plads til bænkene.