Nyhedsarkiv 2021
Nyheder
Domkirken

Kongehuset til historisk festgudstjeneste

Når festgudstjenesten søndag 13. juni 2021 markerer hundreåret for Genforeningen i 1920, bliver det med gæster fra bl.a. statsministeren og kongehuset, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og Hans Kongelige Højhed Prins Christian deltager.   


Når Hendes Majestæt Dronning Margrethe II besøger Sønderjylland søndag den 13. juni 2021, vil hun følge i fodsporene på sin farfar, Kong Christian 10. og den rejse, han foretog til Sønderjylland i juli 1920 efter Genforeningen.

Kl.. 10 kører H.M. Dronningen, D.K.H. Kronprinsen og Prins Christian over den gamle grænse ved Frederikshøj gennem en ny portal, og kl. 11-11.30 deltager de tre repræsentanter fra kongehuset i dansk-tysk festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, hvor domprovst Torben Hjul Andersen og sognepræst Christa Hansen sætter danske og tyske ord på bøn, mens biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, prædiker. Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen er bag orglet, mens Domkoret synger under ledelse af organist Thomas Berg-Juul.

- I 1920 var der gudstjeneste i Domkirken, og vi er glade for og stolte over, at vi et århundrende senere igen lægger hus til en gudstjeneste i genforeningens tegn. Det er her 101 år senere glædeligt, at der er et uproblematisk forhold til vore tysksindede medborgere. Domkirken har sat alle sejl til, så gudstjenesten bliver en festlig markering, og det glæder mig meget, at der også bliver plads til almindelige kirkegængere i kirken, siger formand for menighedsrådet, Paul Erik Brodersen.

Blandt gæsterne deltager også statsminister Mette Frederiksen (S), folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, borgmester i Haderslev, H.P. Geil (V), den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier samt ministerpræsidenten i delstaten i Slesvig-Holsten, Daniel Günther. 

- Det er næsten en pointe i sig selv, at vi fejrer 101-året for Genforeningen og grænsedragningen, for vi er allerede gået ind i fremtiden. Fejringen bliver i høj grad en taknemmelighedsfest, fordi forholdene i grænselandet i løbet af de 101 år har udviklet sig til fred og venskab over grænsen med respekt for og påskønnelse af mindretallene på begge sider. På den måde er grænselandet blevet et forbillede, der giver håb for fremtiden også for andre grænselande i verden. Og kirkeligt set kan vi glæde os over fællesskabet mellem den danske og den tyske del af folkekirken, Nordschleswigsche Gemeinde, Dansk Kirke i Sydslesvig og Nordkirche, siger biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen. 

På grund af corona-restriktioner er der kun plads til 160 besøgende i Domkirken, hvorfra DR transmitterer festgudstjenesten, så det er muligt at se den hjemme i stuerne. 

Der er kun få ledige pladser tilbage i kirken til festgudstjenesten. Der er mulighed for at hente adgangsbilletter til gudstjenesten ved fysisk fremøde på kirkekontoret på Domkirkepladesen 3, 6100 Haderslev, tirsdag den 8. juni fra kl. 14-16. Der kan max. udleveres to billetter ad gangen, og det er IKKE muligt at ringe og forudbestille.

Dronningens besøg finder sted op til genforeningsdagen 15. juni, hvor Sønderjylland i 1920 formelt blev en del af Danmark. 
 

Fakta

De historiske bånd

Haderslev var fra år 1200 og frem til Genforeningen i 1920 en del af hertugdømmet Slesvig og er derfor også i dag præget af påvirkningen sydfra, og har tætte kontakter til Tyskland. Wittenberg er således Haderslevs venskabsby. Det var i Haderslev, at Reformationen blev indført fra 1526, hvilket var ti år tidligere end i det daværende dansk-norske kongerige.