Nyhedsarkiv 2021
Nyheder
Diakoni på afstand

Idekatalog til diakoni på afstand

Diakoniudvalget i Haderslev Stift har samlet et idékatalog med forslag til diakonale aktiviteter på afstand under corona til fri inspiration til sognene.


Hvordan laver man diakonale aktiviteter på afstand, når kirkelivet er markant anderledes, end det plejer at være? Det har Diakoniudvalget i Haderslev Stift lavet en række forslag til, som sognene frit kan lade sig inspirere af. Vær blot opmærksom på, at alle aktiviteter, der sættes i gang, selvfølgelig skal leve op til de gældende retningslinjer. 

Her kan du se en række ideer på diakonale aktiviteter på afstand. Du finder hele Diakoniudvalgets idekatalog her.

Ringetjeneste 

Formålet med ringetjenesten er at minimere følelsen af ensomhed. Det kræver en koordinator til at informere om ringetjenesten, og til at matche opkaldsmodtager og ringeven. 

Kravet til en ringeven er, at man har en velfungerende telefon og er villig til at ringe op til et andet menneske 1-2 gange om ugen. Man forpligter sig til at være ringeven, så længe der er corona-nedlukninger, men gerne længere. Hvem ved, måske opstår der et venskab? Man skal være fyldt 18 år, har tavshedspligt og får ikke dækket evt. udgifter, da det er en frivillig indsats. Man skal give koordinatoren besked, hvis man ønsker at stoppe som ringeven. 

Der er ingen krav til opkaldsmodtager bortset fra en brugbar telefon. Man kan få en ringeven, hvis man i perioder føler sig meget alene eller ensom. Så kan det give stor glæde at tale med et andet menneske 1-2 gange om ugen. Hvis du på et tidspunkt ikke ønsker at få opkald fra din ringeven, skal du give koordinatoren besked.

Del en litteraturoplevelse over telefonen 

Formålet er at skabe en livline for dem, der sidder alene dag ud og dag ind. Det kræver en koordinator til at informere om tilbuddet og til at matche oplæser og lytter. Desuden skal begge parter være trygge ved brugen af telefon. 

Det kan gøre en verden til forskel at have en fast telefonaftale, men det er lidt nedslående kun at tale om antal smittede og indlagte. I stedet tager man en god bog og begynder at læse op, et kapitel per gang. Vælg opmuntrende historier og start f. eks. med Tove Janssons ”Sommerbogen”. Det fungerer som et befriende åndehul, fordi man for et øjeblik glemmer alt omkring sig. Med ét befinder man sig i en anden verden, møder andre mennesker og nye steder. Man bliver kort og godt opslugt. Nogle gange giver det god mening at tale lidt om det, der bliver læst op, men det er ikke nødvendigt.

Annoncér 

Formålet er at annoncere i den lokale presse for at gøre opmærksom på, hvad kirken kan tilbyde i corona-tiden. Kræver spalteplads i den lokale avis, helst den husstandsomdelte gratis avis, der når ud til flest mulige i sognet. 
Ikke alle ved, hvad kirken kan tilbyde, og ikke alle kigger i kirkeblade og på kirkens hjemmeside. Derfor kan det være en god idé at nå længere ud med annoncer i den lokale presse. F. eks. som en opfordring: Ring til præsten. Man kan også prøve at lave tilbuddene til en historie, som avisens journalist kan skrive om i en artikel. Har I brug for sparring om pressearbejde, kan I finde hjælp i stiftets kommunikationsværktøjskasse, som du finder ved at klikker her. Du kan også altid ringe til stiftets kommunikationsmedarbejder, Lene Kjældgaard, på 31 41 25 26.