Nyhedsarkiv 2021
Nyheder
Harrieslee mindesmærke

Biskopper samlede danskere og tyskere på cykeltur

40 cyklister fra Danmark og Tyskland cyklede med langs grænsen, da biskopperne fra Haderslev og Ribe Stifter, samt biskop Gothart Magaard fra Slesvig markerede Genforeningen.


Sammen med en flok engagerede cyklister fra Danmark og Tyskland cyklede biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, samt biskop Gothart Magaard fra Slesvig i lørdags langs den dansk/tyske grænse som et led i markeringen af Genforeningen 2020.

Cykelturen var oprindeligt planlagt som en fem-dages cykeltur i grænselandet, men på grund af corona måtte turen udskydes. Lørdag kunne ruten forbi en række historiske mindesmærker så skydes i gang, og det blev i en både munter og alvorstung stemning: Muntert, når det dansk-tyske fællesskab i samlet flok cyklede langs det flotte landskab, sang salmer på tysk og dansk eller måtte holde tungen lige i munden under op- og nedstigninger i Flensborg by. 

Alvorstungt blev det bl.a., da gruppen mindedes de tusinde danskere, som i 1944-45 sad fængslet i Frøslevlejren under Det Tyske Sikkerhedspoliti, eller hørte den bevægende tale fra en af de overlevende fanger fra Neuengamme ved mindesmærket for nationalsocialismens ofre ved Harrislee. 

Fejring af det gode samliv
Turen startede ved Adelby Kirke i Flensborg og fortsatte til Isted Løven ved Museumsberg i Flensborg, Bov Kirke, Museum Oldemorstoft, Frøslevlejren og sluttede ved Helligåndskirken i Flensborg. Her holdt provst i Sydslesvig, Hasse Neldeberg Jørgensen, andagt, tilrettelagt som lovsangsgudstjeneste, hvor der blev sunget på begge sprog fra den fælles salmebog for at markere den udsatte fejring af Genforeningen 2020, eller afstemningsjubilæet 2020, som det kaldes syd for grænsen. 

I sin prædiken tog Hasse Neldeberg Jørgensen udgangspunkt i ét af kortene fra det sæt samtalekort om "Grænseland/Grenzland", der blev udgivet i slutningen af 2020 som et fælles projekt mellem de to danske og det tyske stift samt Dansk Kirke i Sydslesvig. Overskriften på prædikenen var "Jesus som grænsegænger".

Det gode samliv og samarbejde over grænsen kirkerne imellem sluttede søndag med en fælles gudstjeneste i Tønder Kirke med overskriften "Meine engen Grenzen". Alle tre biskopper deltog i gudstjenesten sammen med provsterne Annegret Wegner-Braun, Nordfrisland, provst Christiana Rygaard Christiansen, Tønder, Mathias Alpen, Nordschleswigsche Gemeinde og Hasse Neldeberg Jørgensen, Dansk Kirke i Sydslesvig.