Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Stiftet indviede nyt kunstværk

I forbindelse med årets sidste stiftsrådsmøde tirsdag 1. december 2020 præsenterede kunstner Jacob Herskind to malerier i anledning af Genforeningsåret 2020 og stiftets kommende 100-års jubilæum i 2022. 


Forud for stiftsrådsmødet 1. december 2020 blev Jacob Herskinds kunstværk i anledning af stiftets 100-års jubilæum præsenteret. Udsmykningen, der kommer til at hænge permanent i stiftets nye kontortilbygning på Ribe Landevej 35, består af to malerier på hver især 180 x 150 cm. 

Kunstværket har fået navnet "CENTURIUM", og forestiller et symbolsk landkort over hele Haderslev Stifts område samt Sydslesvig, hvor de syv provstier i Danmark fremstår på det ene maleri, og Sydslesvig på det andet. I Jacob Herskinds karakteristiske stil med masser af detaljer, finurlige markeringer og ord fortæller de to malerier om såvel nationale som lokale historiske begivenheder i området, væsentlige attraktioner og nutidige aktiviteter. 

Biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, takkede hjerteligt for værket med ordene:

- Vi har ventet på denne dag, siden vi besluttede os for, at vi skulle have dette kunstværk og stiftsrådet bevilligede to billeder, der skulle markere Genforeningsåret 2020 og stiftets kommende 100-års jubilæum i 2022. Der skulle tænktes kreativt. Det er det, du kan, og det, du har gjort på baggrund af dit kunstværk og ikke mindst din evne til at kortlægge liv og historier ved at tegne kort, fabulerer over dem og fortæller historier i dem, som ikke kun er historier om fortiden, men også om nutiden, i form af sjove indfald og ting, man kan håbe på. Du har skabt et værk, som forener vores tanker om  Haderslev Stift og Sydslesvig, samtidig med, at vi har kirkens historie og betydning og en leg med ord overalt i værket, sagde biskop Marianne Christiansen, der håber, at gæster af huset vil gå på opdagelse i værket.  

Undervejs i processen med tilblivelsen af værket har Jakob Herskind modtaget inputs fra biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, stiftets provster om særlige steder, begivenheder og personligheder, og kirkelige og historiske kendetegn, der er fortolket af kunstneren i det endelig værk. 

- Jeg laver bl.a. landskabsbilleder, hvor jeg viser et landkort, men tager værket væk fra det, det egentligt er - og laver noget helt nyt. Vi ser altså det, vi kender, og er klar over, hvad er, men når vi går på opdagelse med øjnene i billedet, så ser vi lige pludselig nogle nye ting, vi leger med ordene og bogstaverne og læser ting ind i det, så det bliver en leg mellem beskueren og billedet. Her er jeres område, som jeg håber, I vil gå på opdagelse i, og få en glad oplevelse med ved at betragte billedet, sagde kunstneren bag værket, Jacob Herskind.