Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

- Præstepraktik var en fantastisk oplevelse

Louise Kjærem Nielsen læser til daglig på 5. semester på bacheloren i teologi på KU, og arbejder som kordegn i Ordrup Kirke i Charlottenlund. Hun har en baggrund indenfor markedsføring og fundraising, men vil gerne være præst - måske i et landssogn. Læs, hvordan hun oplevede præstepraktik i Haderslev Stift, hvor hun var tilknyttet Vejle Provsti.

Louise Kjærem Nielsen valgte at komme i præstepraktik i Haderslev Stift, fordi tilbuddet blev udbudt i hendes studiegruppe på Facebook. Hun overvejer at blive præst på landet i fremtiden.


Hvilket indtryk fik du af præstegerningen under din praktik?
- Jeg mødte meget engagerede præster, der var stolte af deres fag, og som ikke kunne forestille sig noget bedre arbejde. Det var helt klart det relationelle, der var i højsædet. Primært i forhold til menigheden, men også i forhold til at være gode kollegaer. Det var meget befriende at fornemme, at præsterne havde "aflagt" det værste "akademiker-snak", og talte som og med almindelige mennesker i hverdagen. I forhold til hverdagen blev det tydeligt, at jobbet fordrer en meget høj grad af selv-ledelse. Jeg fik også indtryk af, at der er rig mulighed for efteruddannelse og specialisering, samt mentorordning.

Hvilket indtryk fik du af Haderslev Stift/Vejle Provsti under praktikken?
- At der er en seriøs og stærk ledelse, der sætter samarbejde på tværs og præstemangel på dagsordenen. At præstemangel fylder meget. Og at præsterne er dygtige og engagerede.

Var der noget, der overraskede dig?
- I forhold til præstemangel overraskede det mig både hvor meget, det reelt påvirker provstier og sogne. At det mærkes helt konkret i kollegastanden som en ekstra belastning, der er nødt til at blive taget hånd om, fordi det ellers bliver en ond spiral af overarbejde. Men også hvor seriøst, det bliver taget. Jeg fik indtryk af, at ledelsen er meget opmærksom på sin rolle som leder overfor de enkelte præster, samt på tværs af sogne og provstier i forhold til at forbedre præsternes arbejdsvilkår. Det overraskede mig faktisk også, hvor meget forskellige teologiske retninger fylder i regionen. Som studerende langt væk fra virkeligheden er det kun noget, vi har læst lidt om i faget Kirkehistorie. Det var spændende at høre om i praksis. 

- Det overraskede mig måske også, i hvor høj grad de præster, jeg mødte, var sognepræster med stort "S". Forstået sådan, at relationen til menigheden var i højsædet - f. eks. blev hjemmebesøg vægtet højt. Når man bor i København, kan man godt få det indtryk, at præster har travlt med yoga, familie- og kulturarrangementer, snarere end de "klassiske præsteopgaver". Det var meget opløftende at få afkræftet denne fordom.

Var der nogle oplevelser, der står frem som noget særligt?
- Gode råd i forbindelse med ansøgningsprocessen, Vejles skønne omgivelser, Haderslev Domkirke og mødet med biskop og domprovst. Jeg var også glad for et provstiseminar om præstemangel i Aabenraa, for den gæstfrihed, jeg oplevede hos mine værter, hjemmebesøg og for gudstjenesten søndag, hvor jeg fik lov til at stå for tekstlæsningerne og nadveren. Alt i alt var det en dejlig weekend. Jeg fik bestemt et godt indtryk af både præstegerningen, af stiftet og Vejle by. Jeg er sikker på, at arrangementer som dette gør det nemmere at søge i det område, man har besøgt, selvom det er langt fra nuværende bopæl. Det betyder meget at have et lille netværk af fornuftige mennesker, som man kan tage fat i på længere sigt, og som man ikke mindst kan forestille sig at blive kollegaer med. Jeg håber, at stiftet bliver ved med at udbyde praktikken, og jeg vil anbefale den til enhver. Tak for en fantastisk oplevelse!