Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Orgelspirerne mødes til tema-dag

På lørdag mødes orgelelever fra kirker og musikskoler i Haderslev Stift til en tema-dag.


Haderslev Stift står bag arrangementet på lørdag, hvor en gruppe børn og unge, der undervises i orgelspil af organister rundt omkring forskellige sognekirker i Haderslev Stift, mødes til en fælles tema-dag med andre, der er i gang med at lære det store instrument, orgelet, nærmere at kende.

- Vi håber, at børnene bliver inspireret af at høre hinanden spille korte stykker, og af at opleve, de ikke er de eneste, der synes, orgelet er et spændende instrument - og så bliver det måske også en spændende udfordring at skulle spille på Domkirkens orgel, der er meget større en orglerne i sognekirkerne, hvor eleverne normalt får undervisning, forklarer Marianne Mølbæk, der er projekt- og eventkoordinator i stiftet.

Mangel på organister
Orgelspireprojektet blev grundlagt sidste forår på foranledning af biskop Marianne Chrisitansen og en gruppe organister, der arbejder i hvert deres provsti. Organisterne sagde ja til hver især at undervise 1-2 elever i den kirke, hvor de arbejder, bl.a. børn fra nogle af kirkens kor, som havde interesse og lyst til at lære instrumentet nærmere at kende.

- Projektet udspringer af manglen på organister på landsplan. På sigt håber vi, at flere vil blive interesserede i at søge ind på Kirkemusikskolerne og gå videre i den retning. Undervejs kan børnene på baggrund af orgelspireundervisningen og en fortsat undervisning fra musikskolen måske allerede vikariere i kirker med mindre orgler, siger Marianne Mølbæk.

Dagen begynder med en rundvisning i Haderslev Domkirke ved tidligere domorganist Svend Prip med fokus på at se og høre de tre forskellige orgler i kirken. Herefter har hver enkelt elev forberedt et kort stykke, som hun får lov at spille for de andre på kirkens hovedorgel, der i 1932 blev ombygget og senere renoveret af Marcussen & Søn Orgelbyggeri. Efter frokost kører gruppen med bus til Aabenraa, hvor de bliver budt velkommen hos netop orgelbyggeriet Marcussen & Søn af direktør Claudia Zachariassen, der vil vise rundt i værkstedet og fortælle om, hvad et orgel består af og hvordan orgelbyggeriet bygger de store instrumenter.