Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Ny præst i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa

Thomas Nedergaard kommer fra et job som ungdomspræst på Vesterbro i København, når han til august bliver ny sognepræst i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa.


Hvad er din baggrund?
- Jeg er oprindelig fra Holstebro, hvor jeg også tog min første uddannelse, for jeg er nemlig uddannet kok, inden jeg blev teolog. Kokkefaget er noget, jeg gerne har villet, siden jeg var helt ung - og det er også en fantastisk ballast at have med videre. Jeg blev udlært på Borbjerg Mølle Kro i min hjemby og endte karrieren på Kong Hans i København.

Hvorfor blev du præst?
- Jeg havde opnået det niveau, jeg stilede efter med kokkefaget, og opdagede, at der skulle noget andet til. Jeg havde behov for at tale med mennesker om livet. Det var noget, jeg havde opdaget gennem mine mange år som FDFer. Jeg vil gerne være spejl i menneskers liv. Et spejl, der nogle gange er udfordrende f. eks. i prædiken eller hvor jeg "vandrer med" i samtalen.

Hvad oplever du som den vigtigste udfordring ved at være menneske i Danmark i dag?
- Nu har jeg været præst for en masse unge mennesker på Vesterbro gennem mange år og det altoverskyggende for dem er det, jeg vil betegne som eksistensfortvivlelse. Hvad er meningen med mit liv og hvad skal jeg i livet? Det er spørgsmål, som jeg møder mange gange, ikke bare blandt de unge, og jeg er spændt på, om det ikke er nogenlunde det samme, der gør sig gældende i Aabenraa.

Hvad holder du mest af i dit virke som præst?
- Det er helt klart den oplevelse af engang imellem at lykkes med et arrangement, en prædiken eller en samtale, der får kirkegængeren eller samtalepartneren til at opdage noget nyt med kirken, præsten og kristendommen som spejl i sit liv. Når det, vi arbejder med og elsker, bliver betydningsbærende for andre mennesker.

Hvad mener du er folkekirkens vigtigste opgave i dag?
- Der er mange opgaver i folkekirken i dag: Vi skal bevarer kulturen, vi skal samle svage op, hvor kommunen ikke evner det og så videre. Men det, der nok ligger mig mest på sinde er, at vi bliver ved med at være nærværende i menneskers liv. Hele tiden tør træde ud af os selv og kigge på kirken/os selv, kigge på samfundet og på mennesket, der står overfor en - og så gennemtænke, hvordan jeg/vi vil være kirke sammen, så det giver mening for os begge.

Du flytter landsdel – hvilke tanker gør du dig om at virke i den ”ramme”?
- Jeg glæder mig helt vildt til at opleve en ny ramme og nye udfordringer. Jeg tænker også, at min indlæringskurve bliver stejl, og har den største tiltro til, at kollegaer og menighed omkring Sct. Jørgen og Aabenraa sogn vil hjælpe mig på vej.