Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Nørgaard-portal indvies i Fredericia

På søndag indvies Bjørn Nørgaards kunstværk, bronzeportalen "Alfa & Omega" i Christianskirken i Fredericia.


Søndag den 12. januar kl. 10 bliver Bjørn Nørgaards store kunstværk ”Alfa & Omega” til Christianskirken i Fredericia indviet foran våbenhuset. Efterfølgende vil der være en stor festgudstjeneste kl. 10.30, hvor der også vil blive præsenteret de seks nye salmer, som salmedigteren Holger Lissner har skrevet til lejligheden, med melodier af Jakob Venndt.

”Alfa & Omega” er en et ton tung bronzeportal, der bl.a. består af to tunge dobbeltdøre i ædelmetal, som kommer til at fungere som det nye indgangsparti i Christianskirken. Billedhugger Bjørn Nørgaard skabte allerede i 2007 sit første monumentale værk til Christianskirken i Fredericia med titlen "Du skal elske din fjende".

Med ”Alfa & Omega” fuldfører Bjørn Nørgaard sin udsmykning af Christianskirken, der dermed kan betegnes som et af kunstnerens helt store værker.

Skabelsen og døden
Med den nye portal åbnes der ikke blot til et 60 m2 splinternyt våbenhus, hvorfra der er adgang til det 22 meter høje kirkerum fra 1972. Kunstinteresserede kirkegængere fra hele landet kan nu også se koblingen mellem de bibelske fortællinger i Bjørn Nørgaards 24 glasmosaikker, der standser pinsedag, til Alfa & Omega-portalen, der fortæller videre om Paulus, der forandres fra at forfølge kristne til apostel, der forkynder Kristus, og dermed skaber begyndelsen på de første menigheder.

I ”Alfa & Omega”-portalen tager Bjørn Nørgaard i sit motiv- og billedvalg udgangspunkt i skabelsen og døden: Indgangen til livet i form af fødsel og dåb og udgangen af livet i kraft af døden og begravelsen. I værket henviser Bjørn Nørgaard til en række centrale begreber, der kan sammenfattes i kærlighedsbudskabet, mens alfa og omega refererer til Jesus, der sagde: ”Jeg er Alfa og Omega, den første og den sidste, begyndelsen og enden.”

Et unikt stykke brugskunst
Per Møller Henriksen, der er formand for menighedsrådet i Christianskirken, glæder sig over, at Bjørn Nørgaard står bag et unikt stykke kunst til brug for kirkegængerne:

- Christianskirkens nye bronzeportal gør det ikke blot lettere at komme i kirken, men åbner også for kirkens budskab, idet Bjørn Nørgaard har modelleret bibelhistorie på kirkens nye bronzeportal. Erfaringen fra alterudsmykningen, som Bjørn Nørgaard også har lavet, er at kunsten åbner for kirkens budskab, både når man deltager i gudstjenester, konfirmandundervisning eller babysalmesang. Vi glæder os også over, at Bjørn Nørgaards værk forhåbentligt trækker besøgende til kirken fra hele landet, så vi på den måde kan være med til at fortælle bibelhistorier til en meget bred gruppe af besøgende, lyder det fra Per Møller Henriksen.

Mange store donationer
Det er Kunstcenteret ”Du skal elske din fjende”, der har stået for at indsamle midlerne til kunstværket med store donationer fra bl.a. Augustinus-fonden, Den A.P. Møllerske Støttefond, Bankdata, Ørsted, Tove Bjørnshauges Fond samt privat donationer. 

Derudover har Christianskirken i løbet af 2019 opsparet penge til ophængning af værket fra bl.a. private donationer, kirkeindtægter, donationer fra menighedsrådsmedlemmer og ansatte, gallamiddage, cykelrally og salg af ”Alfa & Omega”-nøglen, der også er designet af Bjørn Nørgaard. Den samlede pris for værket er på 5.2 mio. kr.

Efter festgudstjenesten vil der være reception i sognelokalerne. Alle er velkomne, men bedes af pladshensyn tilmelde sig til kirke- og kulturmedarbejder i Christianskirken, Esther Jensen på esther@chrk.dk eller tlf. nr.: 21 67 29 24. Skulle der ikke være flere ledige pladser til indvielsen, er Christianskirken åben hver dag ml. kl. 8-16.