Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Jubilæet for Damarks befrielse fejres med sang

Til maj er det 75 år siden Danmarks befrielse. Det vil blive markeret med alsang over hele landet, klokkeringning, lys og gudstjenester.


"Her er London, BBC sender til Danmark."

Sådan startede den historiske meddelelse i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik besked om, at de tyske tropper havde overgivet sig. Danmark var fri af den tyske besættelse. 

I år er det 75 år siden Danmarks befrielse. Friheden vil blive mindet og hyldet ved en lang række begivenheder landet over. Fælles for flere af arrangementerne er, at friheden vil blive mindet med alsang.

Alsang opstod i sommeren 1940, hvor omkring 720.000 borgere landet over samtidig samledes i fællessang om en alvorlig situation – modvilje mod besættelsesmagten og som opbakning til kongen. Sangen var det, folket kunne samles om, og derfor vil vi også synge i anledning af jubilæet.

Lys i vinduerne

Da budskabet om befrielsen nåede Danmark om aftenen den 4. maj 1945, kunne danskerne rive mørklægningsgardinerne ned og lade lyset strømme ud. Mange familier satte som bekendt også levende lys i vindueskarmen, og det er siden blevet en tradition at tænde lys som symbol på frihed, når vi i Danmark markerer befrielsen. En levende tradition, som forhåbentlig vil få et ekstra skub på jubilæumsåret. 

- Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden som et håb om frihed og fred i fremtiden, lyder det fra biskopperne. 

Klokkeringning og flagning

Frihedsbudskabet lød i radioen klokken 20.35 den 4. maj 1945. Derfor har Kirkeministeriet opfordret til, at man lokalt vil være med til at markere befrielsen den 4. maj ved at kime i tidsrummet 20.00 – 21.00.

Desuden opfordrer ministeriet til, at man udvider morgen- og aftenringningen den 5. maj til at vare 15 minutter, og at der flages på samme dag.

Alsang og gudstjeneste

Alle, der har lyst, kan være med til at synge og fejre jubilæet. Det sker lokalt i Haderslev Stift søndag den 29. marts, når der er alsang i Haderslev Domkirke klokken 14.00. Stemmerne synger for fred, demokrati og håb for fremtiden, når biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen byder velkommen til fællessang med kendte og vigtige sange og salmer. Thue Thesbjerg leder Alsangen.

Alsang 2020 er et initiativ, som gennem fællessang skal sætte fokus på 75-året for Danmarks befrielse den 4. maj 1945. Bag initiativet står Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og "Spil Dansk" med støtte fra Nordea-Fonden.
Læs mere her.