Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Idekatalog til sociale medier under corona

Her får du en række ideer til, hvordan du kan bruge aktiviteter på sociale medier til at række ud til menigheden under corona.


Store dele af samfundet er lukket ned på grund af coronaepidemien. Netop derfor er der brug for kirkens tilstedeværelse, brug for at kirken bidrager til samtaler om fortvivlelse, ensomhed og magtesløshed, og samtidigt er med til at styrke fællesskab, tro og håb. 

Når det fysiske møde stort set er udelukket, kan vi ringe til hinanden eller chatte, og hvis vi vil nå mange mennesker på en gang, så kan vi med fordel anvende vores hjemmesider, nyhedsbreve og vores sociale medier, hvorfra vi kan dele billeder, video og lyd. Vi kan minde os selv og hinanden om, at vi på de sociale medier har mulighed for at være til stede for hinanden, række ud til menigheden, tale sammen og iværksætte hjælp, engagement og trøst, når behovet melder sig. De fleste af jer anvender de sociale medier på daglig basis, så følgende er ment som et idékatalog til præster eller andre ansatte i kirken. 

Fællesskab på de sociale medier:

 • Hellere få opslag, men gode: Denne tommelfingerregel gælder også i krisetider, med mindre det er nødvendig viden omkring krisen.
 • Find nogle faste formater, der virker for jer - og som er nemme at gå til, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken hver dag. I kan f. eks. lave kirkeskole med fortællinger fra Bibelen til børn, som Aabenraa Sogn gør alle hverdage på Facebook.
 • Opslag kan bare bestå af ord - det behøver ikke være video, lydfiler, billeder o. lign. Det væsentlige i denne tid er indhold med nærvær.
 • I kan bruge Facebook som kommunikationsforum i stedet for som en opslagstavle ved at involvere følgerne i en samtale, så det ikke bare bliver kirken, der meddeler noget en vej. Mange især ældre vil blive meget alene. Send en lille hilsen ud til dem og andre hver dag: 
  Indled en samtale med følgerne med f.eks.: Hvad bekymrer dig i denne tid? Hvad har du brug for at få at vide lige nu? 
  Billede med tekst - f.eks. med et citat, salmevers, der kan inspirere til samtaler og lokalt engagement f.eks. Tænd et lys, Syng en salme, Bed en bøn, Hjælp din nabo.
 • Du kan lave en lille videohilsen på Facebook, så følgerne også kan se dig. Det kan du gøre med din smartphone eller computerens kamera.
 • Du kan også optage en lydfil med en hilsen, en refleksion og lægge op. Eventuelt fulgt af en tekst i opslagsfeltet eller en tekst over lydfilsbilledet.
 • Du kan opfordre følgerne til at tænde et lys, læse dagens tekst fra Bibelselskabets app ’Bibellæseplan’, læse dagens bøn op (som står bagest i salmebogen), bede fadervor eller synge med på en salme på YouTube.
 • Annoncér telefontider til sjælesorgssamtaler: 
  Gør opmærksom på, at du stadig står til rådighed i telefonen, og skriv på Facebook og kirkens hjemmeside, hvornår folk kan få fat i dig. Måske kan du sætte et par timer af til samtaler hver dag?
 • Henvis til Sjælesorg.nu: 
  Gør opmærksom på, at det er muligt at chatte med en præst på Sjælesorg på Nettet 
  Lav et chatroom/en samtalegruppe på f.eks. en Messengertråd.
 • Lav en Messengertråd med konfirmanderne. Konfirmander bruger ikke alle sammen Facebook, men mange af dem kommunikerer via Messenger. Lav en tråd med dit hold, hvor I kan fortsætte jeres forberedelse, for selvom både undervisning og konfirmation i foråret er aflyst, så kan det være, at der i endnu højere grad er brug for sjælesorg netop nu. 
  Forbered forældre og konfirmander på beskedanmodningen i Messenger ved at sende en mail eller besked (Chuchdesk) til dem. 
  Der er en del inspiration til fjernundervisning at hente på Konfirmandcenterets hjemmeside.
 • Optag en podcastprædiken med læsninger og prædiken.
 • Skab et refleksionsrum: Åbn for præstens maskinrum og for præstens refleksioner over tro og teologi, f.eks. om søndagens tekst, salmevalg eller den svære samtale ved hjælp af opslag med f.eks.: 
  Tekst. 
  Tekst og billede. 
  Video/video med undertekst. 
  Lydfil.