Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

Fortsat flest traditionelle begravelser

Trods individualisering er de fleste begravelser, bisættelser og gravsteder stadig traditionelle, viser ny forskning. Det gælder også i Haderslev Stift.


I medierne kan man med jævne mellemrum læse, at danskerne efterspørger mere og mere personlige begravelser og gravsteder. Men nu viser en ny befolkningsundersøgelse, at størstedelen faktisk vælger en ret traditionel vej. 

- Det overrasker mig, når vi har spurgt så mange, at det er så svært at finde de tydelige spor af den individualisering og personliggørelse af forskellige praksisser omkring død, som vi før har hørt om, siger Ulla Schmidt, der er professor MSO i praktisk teologi ved Aarhus Universitet.

Hun står bag befolkningsundersøgelsen, hvor over 2.000 danskere bl. a. har svaret på, hvad der var af personligt præg udover det sædvanlige ved den begravelse, de sidst deltog i. Det kan for eksempel være fotografier af afdøde eller personlige genstande. Respondenterne er ikke blevet spurgt om elementer, der i forvejen er et individuelt valg ved kirkelig begravelse, som eksempelvis salmevalg.

Også i Haderslev Stift vælger størstedelen fortsat de traditionelle folkekirkelige begravelser, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. I Haderslev Stift valgte 86,3 % i 2019 en kirkelig begravelse - et tal, der er stort set uændret fra 2018, hvor tallet lå på 86,7 %. 

Tradition har ikke automatisk autoritet

Undersøgelsen er del af et større forskningsprojekt, som sætter fokus på danskernes valg og ønsker i forbindelse med døden. Og her viser studierne også, at næsten hver femte helst vil overlade beslutninger om begravelse og gravsted til deres efterladte.

- Det kan man godt sige er et udtryk for, at traditionen er mindre vigtig i kraft af at være tradition. Den har ikke nogen automatisk autoritet. Det er så bare ikke det samme som at folk begynder at vælge en individualiseret praksis, siger Ulla Schmidt.

Konference om danskerne og døden

Forskningsprojektet hedder ’Død, minde og religion’ og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Forskerne har set på, hvilken rolle religion, religiøsitet og kirke spiller, når det kommer til alt, der har med begravelse og gravsted at gøre.

Mandag den 24. februar bliver resultaterne af forskningen fremlagt ved konferencen ’Danskernes død i forandring – følger Folkekirken med?’, som bliver arrangeret af folkekirkens biskopper, bl.a. med deltagelse af Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift.