Nyhedsarkiv 2020
Nyheder

75-året for Danmarks befrielse

Landets biskopper opfordrer til kirkelig markering af 75-året for befrielsen tirsdag den 5. maj 2020.


Den 4. maj 1945 blev Danmark befriet efter næsten fem års tysk besættelse under 2. verdenskrig. 75-året bliver markeret og fejret ved en række arrangementer rundt omkring i landet, bl.a. med en national festgudstjeneste i Aarhus Domkirke tirsdag den 5. maj. Samme dag afholder Haderslev Domkirke også mindegudstjeneste for Slesvigske Fodregiments faldne.

I forbindelse med 75-året for Danmarks befrielse opfordrer landets biskopper til gudstjenstlige markeringer i landets domkirker og øvrige kirker. Denne fejring bør tage hensyn til stedernes skik og til de øvrige markeringer, der måtte være på grund af befrielsen. Nogle steder fejrer man den 4. maj om aftenen, andre steder finder fejringen sted den 5. maj. Tidspunkterne for fejringen må også være, som man finder det mest praktisk ved kirkerne.

Ringning og kimning
På befrielsesdagen den 5. maj 1945 stod danskerne op til lyden af kirkeklokker, da landets kirker ringede med klokkerne for at fejre befrielsen fra den tyske besættelse.

Biskopperne anbefaler, at der kimes i tidsrummet kl. 20-21 tirsdag d 4. maj og derved markerer frihedsbudskabet den 4. maj kl. 20.35 i 1945. Kimning kan alternativt ske i forlængelse af gudstjenesten, hvis den afholdes i dette tidsrum.

Morgen- og aftenringning tirsdag den 5. maj udvides til at vare 15. minutter.

Derudover flages den 5. maj 2020, ligesom biskopperne opfordrer til, at traditionen med at sætte levende lys i vinduerne fortsættes eller tages op. 

Da budskabet om befrielsen nåede Danmark om aftenen den 4. maj 1945, kunne danskerne rive mørklægningsgardinerne ned og lade lyset strømme ud. Mange familier satte som bekendt også levende lys i vindueskarmen, og det er siden blevet en tradition at tænde lys som symbol på frihed, når vi i Danmark markerer befrielsen. 

- Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden som et håb om frihed og fred i fremtiden, lyder det fra biskopperne, der håber, at folk også i år vil sætte lys i vinduerne om aftenen 4. maj.