Nyhedsarkiv 2019
Nyheder

Oversætteren blev præst i en moden alder

Tom Ahlmann har fået embede ved Kliplev Kirke.

Da Tom Ahlmann som 48-årig besluttede sig for at studere teologi, gjorde han sig nogle overvejelser om, hvor gammel han ville være, når han blev færdig. For som han siger: ”Det kunne jo ikke nytte noget, at jeg brugte ti år på at fise den af, hvis jeg skulle ud og have et embede! ”.

Han ringede derfor til sognepræst Martin Herbst, som også var blevet præst i en moden alder, og han gav straks Tom Ahlmann et råd: ”Når de unge tager tre fag, så tager du fire!”

”Jeg er ham megen tak skyldig, også den sommer da jeg sad med seks eksamener”, lyder det lunt fra Tom Ahlmann, som faktisk tog hele studiet på fire et halvt år.

Oversat til lakridsstrimler

Oprindeligt havde han læst russisk og var fra 1981 til 1997 oversætter bl.a. for DR og Nordisk Film, hvor han lavede ”lakridsstrimler”, som han kalder underteksterne. I 1996 slog han sig med sin familie ned i Kent i England, hvor han i snart ti år drev oversættervirksomhed med efterhånden ni ansatte.

I 2005 tog han tilbage til Danmark, og han overvejede, om han skulle bruge korsvejen til at følge andre interesser, og han valgte teologi.

”Vi gik ikke i kirke i mit hjem, men jeg var FDF’er og fik ad den vej et mere naturligt forhold til at gå i kirke, og det lå helt naturligt for mig at gå den vej og prøve at få styr på det med troen. Det er jo en livslang proces”, siger Tom Ahlmann.

Han fik hurtigt embede som præst i Rougsø Nord Pastorat på Djursland.

”Og jeg vidste med det samme, at jeg var havnet på rette hylde. Det var simpelthen skønt at blive præst. Jeg fik med mennesker at gøre – mennesker, som var glade eller kede af det, men som søgte kirken for at få den støtte, som de kan få her”.

I hælene på organistkonen

Tom Ahlmanns kone Lise-Lotte Kristensen er organist og giver også koncerter i både ind- og udland.

”Når hun er på turné, er jeg somme tider med for at bære tasken og vende nodebladene”, siger Tom Ahlmann, der selv synger, spiller klaver og obo.

Sidste år skiftede Lise-Lotte Kristensen orglet i Grenå Kirke ud med orglet i  Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa, og Tom Ahlmann søgte nye græsgange. Efter et vikariat i Ansager-Skovlund i Ribe Stift, blev det muligt at søge embedet som præst ved Kliplev Kirke.

”Jeg har fået en fantastisk modtagelse. Jeg er ude at snakke med folk, vi bor i en vidunderlig præstegård, og her er et godt menighedsråd. Det går bare den rette vej.”.

”Så her bliver jeg, til jeg går på pension”, siger Tom Ahlmann, der fylder 62 i sensommeren.

Tom Ahlmann