Nyhedsarkiv 2019
Nyheder

Genforeningen har fortjent en salme

Haderslev Stift udskriver salmekonkurrence blandt gymnasieelever som et led i Genforeningen 2020.

Gymnasieelever i Sønderjylland og Sydslesvig inviteres nu af Haderslev Stift til at skrive en salme, som passer til næste års markering af 100-året for genforeningen.

Genforeningen var for mange en stor glæde, men for andre var der tale om Slesvigs deling. Efterhånden som årene er gået, er grænselandet omkring den dansk-tyske grænse blevet et forbilledligt eksempel på sameksistens på tværs af en grænse. Det er en historie, der fortjener en salme.

”Vi har udskrevet konkurrencen for at få de unges og dermed fremtidens stemme med i markeringen af 2020. De unge på grænselandets gymnasier kan udtrykke sig om den betydning genforeningen har haft, og om hvordan det er at leve i en historie med nationale og kulturelle flertal og mindretal”, siger biskop Marianne Christiansen og tilføjer:

”En salme er en sang, der rækker ud over meninger og ”statements”. Salmen giver plads for håb og frygt, taknemmelighed og bøn for fremtiden. Det ville være dejligt at få en ”ung salme” med i festgudstjenesterne i 2020 som en stemme fra fremtiden”, siger biskop Marianne Christiansen.

Salmen skal skrives på dansk, tysk eller begge sprog. De unge salmedigtere må også gerne sende en melodi med, men ellers er komponist og dirigent i DR, Phillip Faber, inviteret til at skrive en melodi til vindersalmen.

De indsendte salmeforslag vil blive bedømt af den arbejdsgruppe, der har sat rammerne for konkurrencen. Den består af biskop Marianne Christiansen, gymnasielektor Sarah Ankjær, rektor Jørgen Kühl og lektor emeritus Ove Steiner Rasmussen. Derudover er domorganist og korleder Henrik Skærbæk Jespersen meddommer.

Elever, der ønsker at deltage, skal melde til senest 1. september via Haderslev Stifts hjemmeside under tilmelding. Salmen skal indleveres senest 15. november. Herefter bliver en vinder fundet i rette tid, så salmen kan være klar til markeringerne i 2020.

FAKTA

Salmekonkurrencen sker som et led i Genforeningen 2020.

Krav til salmen

- skal skrives på dansk, tysk eller begge sprog

- skal være på minimum tre strofer og højest syv strofer

- melodien skrives af komponist og dirigent Phillip Faber fra DR. Hvis deltageren selv har skrevet en melodi, har Phillip Faber ret til evt. at skrive en alternativ melodi.

- forhåndstilmelding senest 1. september