Nyhedsarkiv 2019
Nyheder

Frit gravsted i Vejle Provsti fra januar

Fra årsskiftet skal medlemmer af Folkekirken i Vejle Provsti ikke længere betale for at få et gravsted.

De sidste par år har en arbejdsgruppe i Vejle Provstiudvalg arbejdet med projektet ”Frit Gravsted” for at afklare, om det af erhverve sig et gravsted fremadrettet bør være gratis for folkekirkemedlemmer i Vejle Provsti. For nylig blev projektet endeligt godkendt af menighedsrådene.

- Det betyder, at det nu bliver omkostningsfrit at vælge et gravsted, få gravkastet eller nedsat sin urne, ligesom man heller ikke længere skal betale for den første fredningsperiode. Vi er rigtig glade for, vi kan tilbyde denne form for medlemspleje, for vi synes ikke, man skal have penge op af lommen, når man skal herfra, når man er medlem af Folkekirken, forklarer Dorte Volck Paulsen, provst i Vejle Provsti.

Projektet betyder, at Vejle Provsti fremover går glip af en indtægt på ca. 1,5 mio. kr., som dog kompenseres med midler fra en fælles pulje i provstiet. Vælger de pårørende selv at passe gravstedet, vil der slet ikke være nogle udgifter til folkekirken forbundet med et dødsfald, om end man stadig skal betale for pasning af gravstedet, hvis man ikke selv vil vedligeholde et gravsted. Ordningen ændrer heller ikke på udgifterne til bedemænd eller krematorier.

- Med initiativet håber vi også, at der er flere folkekirkemedlemmer, der gerne have et gravsted, så vi kan bevare vores kirkegårdskultur. Vi har nogle meget velplejede og grønne kirkegårde i Danmark og ønsker, at vores kirkegårde fortsat bliver brugt, så man som sørgende har et sted at gå hen, lægge en blomst eller en perleplade på mormors grav og har et sted at søge hen, hvor der er ro til eftertanke, siger Dorte Volck Paulsen.