Nyhedsarkiv 2019
Nyheder

Stor opbakning til drop-in dåb i Fredericia

11 personer - små som store - valgte at blive døbt ved den første drop-in dåb i Haderslev Stift.

De var godt nok meget spændte i Fredericia Provsti, da de for første gang indbød til drop-in dåb i Haderslev. De fire præster, der skulle stå for selve dåbshandlingerne, var noget usikre på, om der kom nogen. De havde ellers gjort, hvad de kunne med biografreklamer, banner på kirken, artikler i avisen og indslag i lokalradioen.

Men der kom 11 personer. Syv drenge og mænd samt fire kvinder ønskede at blive døbt i løbet af de fem timer, da der en fredag var drop-in dåb i Trinitatis Kirke i Fredericia. Som nu den 11-årige pige, der havde været i biografen med sin mor og set reklamen. ”Nej, det kunne jeg godt tænke mig”, sagde pigen, og det syntes hendes mor, at de skulle gøre noget ved. Derfor kom de til drop-in dåb.

Der var også ægteparret, henholdsvis årgang 1945 og 1946. En hel søskendeflok på tre blev døbt, og så var der tvillingerne Thor og Aron på syv år, der blev døbt, mens deres brødre og forældre så til. Forældrene gav over for Fredericia Dagblad udtryk for, at de var glade for den fleksible mulighed.

Meget rørende 

”Det var meget rørende. Vi fire præster var fuldstændig høje, da vi gik derfra. Dåben står jo helt for sig selv, når det ikke sker i forbindelse med en gudstjeneste, og så er ritualet i sig selv meget stærkt”, siger sognepræst Elin Skoven fra Christianskirken, der var en af de fire præster. De tre øvrige var Peter Nikolaj Frøkjær-Jensen, Kirsten Højstrup Nielsen og Susanne Charlotte Knudstorp.

Drop-in dåben foregik mellem klokken 15 og 20 en fredag. Først blev de, der skulle døbes, registreret ved kordegnen. Efter dåbshandlingen sørgede en kirke- og kulturmedarbejder for, at de døbte fik bobler eller sodavand, frugt og kage.

Præster blev overrasket

”Det var et meget smukt møde med mennesker og ret fantastisk. Ja, vi var faktisk overraskede over, at folk kom, for vi tænkte: ”Der er da ikke nogen, der går rundt blandt os, som ikke kan finde ud af at melde sig til dåb i den danske folkekirke”.

”Vi talte med dem, der kom, men udspurgte dem jo ikke om hvorfor, de kom. Nogle fortalte selv om det. Nogle havde ikke fået taget sig sammen, og nogle havde bare lyst til at blive døbt. Jeg tror også, det handler om, at der er nogle som ikke orker at være en del af den performancekultur, vi har i dag. Det opleves ret voldsomt for nogen at stille sig offentligt frem ved en gudstjeneste. Andre har ikke lyst til den store fest eller ønsker slet ikke familien involveret”, siger Elin Skoven.

Den næste drop-in dåb foregår 21. september kl. 11-16 i Sct. Michaelis Kirke. I Fredericia Provsti taler de om herefter at have drop-in dåb en gang om året.

 

Jeg tror også, det handler om, at der er nogle som ikke orker at være en del af den performancekultur, vi har i dag. Det opleves ret voldsomt for nogen at stille sig offentligt frem ved en gudstjeneste. 

Elin Skoven, sognepræst, Christianskirken
 

Familien Steindórsdóttir Olander samlet om døbefonten, da sognepræst Elin Skoven døbte tvillingerne Thor og Aros. Foto: Trinitatis Kirke