Nyhedsarkiv 2019
Nyheder

Debat om det giftige sprog på to Kolding-skoler

Forfatter Knud Lindholm Lau besøgte i denne uge Sankt Michaels Skole og Munkevængets Skole i Kolding for at tale med de ældste elever om mobbende sprog. 

- Hvad tror I, en person, som på Facebook spørger, om der er for mange muslimer i Danmark, tænker om sig selv? 

Sådan spurgte forfatter Knud Lindholm Lau de godt 100 elever på Munkevængets Skole i Kolding i denne uge, da han besøgte skolens elever i udskolingen. Det retoriske spørgsmål blev efterfulgt af et eksempel på et Facebook-opslag fra den virkelige verden, der netop gik på ovennævnte sætning. 

Samme formiddag havde Knud afholdt to lignende workshops for 8. og 9. klasserne på Sct. Michael Skole om sprogets betydning, hvor han bl.a. talte med eleverne om det mobbende sprog, som nogle bruger om mennesker med anden etnisk eller religiøs baggrund. Eleverne fik viden om, hvad den slags sprog betyder for dem, der tales om, fandt ud af, hvordan man er ens og forskellige og lærte, hvordan man kan tale pænt til hinanden på trods af forskellighed - og at skelne mellem sandhed og løgn på Facebook.

Knud Lindholm Lau tog udgangspunkt i sin seneste bog "Bare fordi at" og brugte bl.a. eksempler på den hårde tone i opslag og videoer fra Generation Identitær, en ungdomspolitisk bevægelse, der er imod indvandring fra andre vestlige lande.

Giftigt sprog har negativ virkning
Det var Kolding Provstis Tværkulturelle Arbejde og Haderslev Stift, der havde arrangeret oplægget i samarbejde med de to skoler. Formålet var at skabe bevidsthed om, hvordan det nedværdigende sprog i udlændingedebatten kan være med til at legitimere ekstreme personers fantasier og holdninger til mennesker med anden etnisk herkomst.

Knud Lindholm Lau fortalte bl.a. eleverne, at man har undersøgt hvordan racisme og diskrimination påvirker mennesker. Det viser sig at man får et dårligere, både fysisk og psykisk, helbred:

- Hvis man bliver talt dårligt om, bliver man stresset og mister lysten til at leve et aktivt liv. Det har en negativ effekt, som mange dog vil benægte ud fra tesen om, man skal have lov til at sige, det man vil, forklarede Lindholm Lau.

Lindholm Lau svarede i øvrigt selv på, hvad der mon går gennem tankerne hos dem, der skriver hadske indlæg på de sociale medier:

- Jeg tror, at man inde i sit hoved mener, at man kan gøre sig til dommer over andre mennesker. Man kommer til at tænke om muslimer, at de er dårligere mennesker, som ikke er ligesom os andre. Og det var også sådan, man tænkte om jøder.