Nyhedsarkiv 2017
Nyheder

Seks orgel-drenge udfylder hul i kirkelivet

Der mangler organister i kirkerne. Orgel-drengene fra Haderslev har allerede afhjulpet manglen ved flere lejligheder.

En gruppe drenge spiller "Tema med 16 variationer" på 12 forskellige orgler i 10 kirker i Haderslev Domprovsti. Drengene modtager undervisning af domorganist Henrik Skærbæk Jespersen.

Der har bredt sig en ny trend blandt sangerne i Haderslev Drengekor: de spiller orgel! Seks af korets sangere har kastet sig over instrumenternes dronning og øver flittigt og dedikeret på den svære disciplin at spille med hænder og fødder. 
Drengene, der er i alderen 11-21 år, er allerede så gode, at flere af dem har spillet til gudstjenester, bryllup og koncert. Frederik er en af de yngste og har i en alder af 13 år spillet til flere højmesser og er netop blevet hyret til to julegudstjenester den 24. december i år sammen med Anton på 15 år.

Nu har deres lærer, domorganist Henrik Skærbæk Jespersen, taget initiativ til at indspille en video i kirkerne i Haderslev Domprovsti:
”Drengenes engagement og talent fortjener synlighed i det offentlige rum. Der er brug for organister i den danske folkekirke og der er brug for unge mennesker. Overalt i landet er der smukke kirkerum med velklingende og interessante orgler, som er en væsentlig del af folkekirkens gudstjenesteliv og kulturarv”, siger Henrik Skærbæk Jespersen. 
Drengene og Henrik Skærbæk Jespersen har på to dage turneret rundt i 10 kirker i Haderslev Domprovsti for at lave optagelser til en seks minutters lang videofilm. Der spilles et stykke af den tyske komponist, Johann Pachelbel. Stykket består af et tema med 16 variationer, hvor de enkelte afsnit er delt ud blandt drengene og efterfølgende klippet sammen til et aldeles seværdigt hele. På den måde byder filmen på stor indsigt, variation og afveksling på nogle få minutter.

Bag videoen ligger dels et ønske om at inspirere andre børn og unge til at begynde at spille orgel, dels at afhjælpe problematikken omkring mangel på organister. Henrik Skærbæk Jespersen bliver jævnligt kontaktet af kirker, der har svært ved at finde organister til at spille til søndagens gudstjenester. Orgel-drengene fra Haderslev har allerede afhjulpet dette ved flere lejligheder. 
Drengene er også kendt i kirkerne i området, hvor velvillige menighedsråd har givet dem tilladelse til at øve på orglerne. Der er nærmest opstået en venskabelig kappestrid mellem drengene om, hvem der har spillet i flest kirker. Der er tale om et unikt projekt, som man ikke har set i Danmark tidligere.
Haderslev Domprovsti har ydet økonomisk støtte til optagelsen af orgel-videoen.