Nyhedsarkiv 2017
Nyheder

Præst starter 'Bæredygtig konfirmand' i Haderslev Stift

Nyt projekt i Egeskov nord for Fredericia vil gøre det muligt at blive fint klædt på til konfirmation for næsten 0 kr.

Styregruppen bag 'Projekt bæredygtig konfirmand' - fra venstre Henriette Themsen, Charlotte Christensen, Lene Ganzhorn Bøttern og sognepræst Lise Rind. Gruppens femte medlem, Sophie Johanne Ganzhorn Bøttern, er pt. fraværende pga. arbejde i udlandet. 

Det er en stor ting at blive konfirmeret. Faktisk så stor, at masser af smukke konfirmationskjoler og smarte blazere i mængder i årevis hænger pænt i dragtposer i masser af skabe landet over. De første år måske som minder om en stor dag, og hvad skal man så gøre af det fine tøj bagefter? 
Nu skal det frem i lyset og ud i cirkulation. Det er målsætningen i ’Projekt bæredygtig konfirmand’ i Egeskov i Fredericia. Og selv om projektet er udtænkt i et lille sogn, tænker styregruppen store tanker:
”Det vil være dejligt, hvis vi kan få tøj ind fra både Haderslev Stift og Fyens Stift, og at kommende konfirmander fra hele området kan hente bæredygtigt tøj til festen i projektet. Og er der nogen i København, der vil donere en kjole eller noget tøj til drenge, så finder vi også ud af det” siger Lise Rind, sognepræst i Egeskov og en af de fem kvinder i styregruppen.
Det var hende, der startede det:
”Jeg synes, det er vigtigt at hjælpe de unge mennesker, der ikke har mange økonomiske ressourcer, men jeg synes også, det er vigtigt at lovliggøre den bæredygtige tanke. At det er okay at tænke bæredygtigt, når man holder stor fest. Og ja’et foran alteret bliver jo ikke mindre af, at man også har tænkt ord som medansvar og skaberværk,” siger Lise Rind.
Men projektet er ikke bare en præst, der tænker klima og social ansvarlighed: 
”Projektet har kirken med, fordi det handler om konfirmation, men bliver båret af frivillige ildsjæle. Det er dem, der bærer, og det er jeg glad for,” siger Lise Rind. 

Det første tøj er kommet ind
Siden hun i maj delte et opslag på facebook om et tilsvarende projekt i Østbirk ved Skanderborg, er det gået stærkt. Det første tøj er kommet ind. Der arbejdes på aftaler med lokal ’grøn’ frisør og kosmetologer om at gratis hjælp og støtte til modeshow. Det kunne også være herligt at kunne hjælpe konfirmanderne med kontakt til frisør og kosmetologer, der kan sætte hår og sminke til konfirmationsdagen. Der arbejdes på lager i Bülows Kaserne, og der er både indgået samarbejdsaftaler med flere genbrugsbutikker og indgået aftaler med flere andre opsamlingssteder, så man nu kan aflevere tøj i både Vejle og Fredericia. Der arbejdes desuden på et opsamlingssted i Middelfart og endnu et i Vejle. 
Siden projektstart i slutningen af august har styregruppen desuden oprettet både profiler på facebook og instagram, hvor tøjet forberedes præsenteret, og der arbejdes på de finere projekt-detaljer som at skaffe giner, så tøjet kan præsenteres så pænt så muligt, og at finde samarbejdspartnere i form af grønne renserier og lokale systuer, der kan hjælpe med tilretning af tøjet.
Projektgruppen søger desuden økonomisk støtte til indkøb af bl.a. tøjstativer. Allerede nu har de fået sponsoreret flyers af lokalt trykkeri.  
Styregruppen planlægger at kontakte de lokale skoler i hvert fald i Fredericia Provsti med henblik på at præsentere tanken om at kombinere bæredygtighed, socialt ansvar og konfirmation.
Det er gået stærkt, og der skal arbejdes stærkt. Målet er et konfirmandshow i februar i Det Bruunske pakhus.

Kontakt
Kontakt projektet på facebook

Kontakt projektet på instagram
Her kan du aflevere brugt konfirmationstøj: Det Grønne Rum i Gothersgade i Fredericia og 'By Oxholm', Nørregade 65, 1 th., Vejle.                 
Har du ikke mulighed for at aflevere tøjet i Fredericia eller Middelfart, kontakt da styregruppen på facebook, så vil tøjet blive afhentet.