Aktuelt
Nyheder

Landemodet - netværk, ny viden og en dejlig gudstjeneste

Programmet for årets landemode er klar. Fredag den 1. september kl. 15.30 byder biskop Marianne Christiansen velkommen på Kulturhus Harmonien til det årlige møde med menighedsråd, præster og provstiernes og sognenes ansatte. Kirkeministeren er årets gæstetaler.

Når kirkeminister Mette Bock træder op på scenen foran 5-600 menighedsrådsmedlemmer, præster, frivillige og ansatte i sogne, provstier og den danske kirke i Sydslesvig, er hendes budskab klart: Kirken skal tales op.
"Der tales ofte om folkekirken, som om den er ved at sygne hen og miste sin betydning...  Min opfordring er: Lad os alle blive lidt bedre til at tale kirken op i stedet for ned," hedder det i hendes oplæg til årets tale.
Ud over en gæstetaler indeholder landemodet fast biskoppens beretning. Hun "vender årets gang" både i folkekirken i almindelighed og Haderslev Stift i særdeleshed. På den måde er der en slags "generalforsamling" over landemodet, men spørger man nogle af de menighedsrådsmedlemmer, der har deltaget flere gange, er landemodet også andet.
"Det er en festlig dag, hvor man oplever noget sammen og møder en masse menighedsrådsmedlemmer fra andre sogne. Man kommer altid til at tale både med folk, som man har mødt før, og med folk, man aldrig har mødt før. På den måde får man indtryk af, hvad andre menighedsråd har gang i og lykkes med," siger Bent K. Andersen i Vedsted Sogn i Haderslev Domprovsti.
I Vedsted er der tradition for også at tage ægtefæller med til landemodet:
"Så lærer de også nogle at kende og får indtryk af, hvad vi allesammen beskæftiger os med," siger Vedsted-formanden.
Han anslår, at han har været til landemode "måske 20 gange". Ejner Egtved fra Dybbøl har "kun" været med "tre-fire gange," men bekræfter i øvrigt både det overordnede indtryk af landemodet som en god dag, hvor man møder andre menighedsrådsmedlemmer, og at man tager ægtefæller med for at involvere dem. I år glæder Ejner Egtved sig dog specifikt  til gæstetaleren:
"Det bliver da spændende at høre, hvad kirkeministeren har at sige."
Jørgen Stephen Dahl repræsenterer det sammenlagte menighedsråd i Vejstrup-Hejls-Taps i Kolding Provsti. Herfra har man tilmeldt 12 deltagere til landemodet:
"Vi kommer bestemt for den oplevelse, landemodet er med kor og underholdning osv., og hvor man møder mange andre menighedsrådsmedlemmer. Men landemodet er også det tidspunkt på året, hvor biskoppen fortæller, hvad der rører sig, og hvilke planer der er. Det er vigtigt at følge med i," mener han. 
Jørgen Stephen Dahl er desuden glad for den store festgudstjeneste, der afslutter landemodet:
"Det er en dejlig gudstjeneste, hvor domkirken er helt fuld."

Hent landemodets program og praktiske detaljer her.
Sidste tilmelding er rykket til søndag den 27. august - tilmeldingsblanket her.