Praktiske guides til digital forkyndelse
Nyheder
Svævende ikoner og finger, der trykker på skærm

Sådan forkynder Seest Kirke

Sognepræst i Seest Kirke i Kolding, Anna-Sofie Arendt, er en af de præster, der åbner døren for at forkynde digitalt, selvom kirkedøren for tiden er lukket. Her kan du læse hendes egen oplevelse af en anderledes søndag og få tips til, hvad du selv kan gøre. 


- Jeg tog en beslutning om at optage min prædiken søndag den 15. marts 2020, hvor jeg hjemmefra optog og uploadede min prædiken til Seest Kirkes Facebook-side. Det gjorde jeg for at understrege, at kirken ikke bare eksisterer i bygningen, som nu er lukket, men også i menigheden – de troendes fællesskab. Jeg ville gerne vise, at vi fortsat kan mødes – hver for sig – omkring evangeliet til trøst og opbyggelse.

Det var vigtigt for mig at synliggøre, at jeg – som præst – stadig arbejdede, og det var også et bevidst valg kun at komme med en enkelt henvisning til den nuværende situation i min prædiken: Vi bliver tæppe-bombet med informationer om corona, så jeg syntes, at en ”hel almindelig" (dog noget forkortet) søndags-prædiken var relevant for at løfte vores perspektiv lidt.

Jeg forberedte mig grundigt, men havde besluttet, at jeg godt måtte have mit manuskript med – ligesom jeg også har det på prædikestolen de fleste søndage. Jeg gjorde ikke noget anderledes, end jeg ville have gjort ellers – øjenkontakten med menigheden var afløst af øjenkontakt med kameraet, og jeg synes, det var vigtigt, at det virkede så levende som muligt, selvom der kun var kameraet og mig.

Mit tekniske set-up er nok noget mere omfattende, end hvad de fleste præster har til rådighed, da jeg har en musikalsk datter, der er youtuber. Men meget mindre kan sagtens gøre det: Det vigtigste for en god kvalitet er lys. I dårlig belysning bliver videoen grynet.

Et trick, hvis du ikke har foto-lys, er at sætte sig foran et vindue med et godt lysindfald. Så sætter du kameraet/telefonen i vindueskarmen. Det vil give en fin kvalitet, men det betyder også, at man skal være klar til at optage, når der er sol. Det giver en bedre kvalitet end at tænde indendørslamper. 

iMovie, som mange børn har arbejdet med i skolen, kan evt. bruges til at redigere med - så kan børnene også hjælpe til, mens de er hjemme fra skole. Hvis man laver fejl eller lange pauser, kan de redigeres ud bagefter.

Min gudstjeneste kan dårligt nok beskrives som en gudstjeneste, da jeg kun lagde min prædiken ud med en indledende hilsen. Teksterne til søndagen lagde jeg i beskrivelsen af videoen, så folk selv havde mulighed for at læse dem.

Jeg lagde min prædiken ud på kirkens Facebook-side, da der – erfaringsmæssigt – er langt flere aktive på vores Facebook-side end på kirkens hjemmeside.

Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger på min digitale prædiken, og i skrivende stund er der mere end 1.000 mennesker, der har set videoen. Det er vigtigt, at kirken – med de begrænsede muligheder, vi har til rådighed lige nu – kommer folk i møde og forsøger at passe kerneopgaven med at forkynde Guds ord.

Med venlig hilsen
Anna-Sofie Arendt, sognepræst i Seest Kirke i Kolding.

Fakta (klik på + for at åbne)

Tekniske hjælpemidler 

Selvom kirkedøren er lukket, kan kirken stadig være nærværende. Med få tekniske midler kan I bringe gudstjeneste, andagt og refleksioner ud til mennesker

 

Switcher Studio

Et værktøj til at sende livevideoer med flere kameravinkler, da man kan koble flere telefoner på et enkelt signal. Kan være overvældende at starte ud med som nybegynder.
 

Audacity

Gratis lydredigeringsprogram. Mange avancerede funktioner, men kan være uoverskueligt fra første øjekast.

 

Facebook Live

Den mest enkle måde at sende live på facebook. Er dog uden avancerede funktioner.

 

Soundcloud

Podcasttjeneste, som mange kunstnere anvender til at dele materiale. Er gratis, hvis man ikke lægger store lydfiler op.