Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

500-året for den lutherske kirke fejres med to dages fest i Haderslev

Den lutherske kirkes tilblivelse fejres med to store reformationsfester i pinsen i Haderslev. Pinsedag, søndag den 4. juni, strømmer store dele af det officielle Danmark til en fælles fejring af 500-året for Reformationen. Blandt deltagerne er Hendes Majestæt Dronningen. To dage før, fredag den 2. juni, er der Folkemøde Reformation med et stort program, der rækker fra Sigurd Barrett over nogle af Danmarks stærkeste teologiske profiler til unge musikere, der sætter nye ord og toner på tro og eksistens i nutiden.

Om kun godt to uger er Haderslev værtsby for både et stort folkemøde om Reformationen og dens betydning i nutiden, og for folkekirkens officielle nationale fejring af 500-året for Reformationen. 
De to begivenheder vil præge Haderslev totalt både fredag den 2. juni og pinsedag den 4. juni. Men de har hver deres profil.
Fredag den 2. juni står i folkelighedens tegn. Her er der planlagt et bredt program med underholdning, debat og folkeoplysning, flere live interviews på scenen, samtalesofaer, hvor man kan sætte sig og snakke med en præst, masser af musik, gratis kaffe og Luther-lagkage samt salg af Luther-merchandise. Folkemødet forventes at blive et af årets største folkelige reformationsarrangementer.
Om søndagen, pinsedag, er programmet officielt. Her deltager Hendes Majestæt Dronningen, repræsentanter for regeringen, repræsentanter for flere myndigheder og organisationer samt biskopper og kirkerepræsentanter fra ind- og udland. 

Gudstjenestens folkelige spejl

Den officielle festgudstjeneste har et folkeligt ”spejl” for alle, der ikke har adgangskort til domkirken. Gudstjenesten transmitteres nemlig direkte på DR K, og det sendes live på en storskærm i folkemøde-teltet 150 meter fra domkirken. Deltagerne i teltet får samme officielle programhæfte, som gæsterne i domkirken får, og en præst og et kor vil ledsage gudstjenesten.
Deltagerne i teltet kan desuden få den store procession med. Den bliver et festligt skue med deltagelse af biskopper fra ind- og udland samt repræsentanter i ornat for forskellige dele af det officielle Danmark. Processionen går med Slesvigske Musikkorps i spidsen fra Wittenberg Plads ad Bispebroen op gennem Storegade. Når den går ind i kirken, starter gudstjenesten.

Et officielt højdepunkt 

Festgudstjenesten er et af de officielle højdepunkter i reformationsåret, og det er alle folkekirkens biskopper, der inviterer. Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen vil lede festgudstjenesten, mens biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen vil prædike.
Efter festgudstjenesten afholder kirkeminister Mette Bock en reception for deltagerne i festgudstjenesten. Den finder sted på Hotel Harmonien. I teltet slutter deltagerne med kirkekaffe og Luther-lagkage.

Folkemødet er planlagt i et fællesskab mellem Haderslev Stift, Haderslev Domsogn og Haderslev Kommune.
Marianne Christiansen har været dybt involveret i planlægning af både folkemøde og restgudstjenesten. Hun glæder sig:
”Jeg håber og tror, at vi med det tredobbelte arrangement – folkemødet, den officielle fejring og muligheden for at deltage i festgudstjenesten i teltet – får en folkelighed ind, som vil modsvare den folkelige tilslutning, som Reformationen fik for 500 år siden,” siger hun.

Det første sted, Reformationen blev indført

Når Haderslev er værtsby for to af årets største reformations-fejringer, skyldes det, at Haderslev var det første sted i Danmark, hvor Reformationen blev indført. Det skete, da den senere kong Christian III., søn af Frederik I., allerede i 1526 indførte den nye lutherske lære i sine to len, Haderslev og Tørning, i den nordligste del af hertugdømmet Slesvig.
At festen ligger i pinsen hænger sammen med, at pinsen markerer kirkens fødsel – i 500-året også den lutherske kirkes tilblivelse.