Reformationen 500 år
Regional kalender

Begivenhederne i denne kalender samler alle kendte aktiviteter i kirkerne i Haderslev Stift og Sydslesvig i 500-året for Reformationen. Begivenhederne er inddelt i provstier i listen til højre.  

Regional kalender:

08
apr

Udstilling: Tro! - Reformationen i Sønderjylland

En udstilling om Reformationen med hovedvægten lagt på begivenhederne i Haderslev og Tørning len samt Sønderjylland fra 1525. Kl. 10-16. Fortællingen om begivenhederne er bl.a. baseret på en række centrale dokumenter og bøger udlånt til udstillingen af Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet. I to rekonstruerede kirkerum kan man opleve den store forskel, der var på en dansk kirke, da den var katolsk, og efter den var blevet evangelisk-luthersk. Desuden vil der være mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de centrale trosspørgsmål, som mennesker måtte tage stilling til – dengang som nu. Udstillingen viser, hvordan reformationen over ganske få år medførte ganske konkrete og store ændringer indenfor religion og kirke, men også talrige ændringer, der fik indflydelse på det enkelte menneske helt ind i deres dagligdag dengang – og i dag. Yderligere information: Der udarbejdes undervisningsaktiviteter og foredrag til udstillingen. Se museets hjemmeside<http://www.museum-sonderjylland.dk/arkeologien.html>, og se åbningstiderne her<http://www.museum-sonderjylland.dk/SIDERNE/Museerne/Arkeologi-Haderslev/02-Besoeg-museet.html>.

27
apr

Luther, Hitler og jøderne

Var Luther antisemit? Det er der solidt grundlag for at mene, men er det rimeligt at vurdere Luthers syn på jøderne ud fra et nutidigt syn på, hvad der er rigtigt og forkert? Luther blev også brugt til at legitimere det nazistiske regimes behandling af jøderne - en vigtig dimension i debatten om Luthers syd på jøderne. Foredrag efter aftensangen. V. ph.d. Mogens Rostgaard Nissen.

27
apr

Omkring bordet - Nadveren

Jesus spiste med retfærdige og uretfærdige, toldere og syndere. Dette fællesskab med de forkerte, eller "sammenspisthed" med de uglesete og udstødte, var et af hovedangrebspunkterne imod ham. Men dette måltidsfællesskab skulle fortsætte efter hans død og opstandelse. "I den nat, da han blev forrådt" ved aftensmåltidet før, tog han brødet og vinen og rakte det til sine disciple med ordene om, at han gav dem sig selv, sit liv, og at de hereftertids skulle gentage dette til hans ihukommelse. Trods døden altså et fællesskab med ham at leve af. Til den dag i dag kan lutheranere og katolikker ikke deltage i nadveren sammen, men for Luther selv var den mest dramatiske uenighed faktisk med dem, der så nadveren som et mindemåltid. Bordfællesskabet med Jesus Kristus skilte vandene. Vil det nogensinde kunne forandre sig? Pastor Preben K. Mogensen vil uddybe.

30
apr

Pilgrimsgudstjeneste og pilgrimsdag

I forbindelse reformationsmarkeringen og at Næssets Camino åbner i løbet af sommeren, afholdes en anderledes gudstjeneste både i form og indhold. PilgrimspræstElizabeth Knox-Seith tager udgangspunkt i Lutherrosen, som udtrykker folkekirkens grund. Herfra leder hun gudstjenesten gemme de syv pilgrimsord, som bliver gudstjenestens røde tråd. Efterfølgende workshop, hvor de syv pilgrimsord fortsat vil være i spil. Gudstjenesten er gratis at deltage i, workshoppen koster 100 kr.Læs mere her, bl.a. vedr. tilmelding. Tilmeldingsfrist: 23. april.

30
apr

Luther og Bach

Koncert over Luther og Bach ved Sønderborg Motetkor og Anne Agerskov Gratis adgang

03
maj

Foredrag: Reformationen i Haderslev

Byrådsmedlem Jens Chr. Gjesing vil fortælle og vise billeder om emnet “Reformationen i Haderslev”.

04
maj

Til bords med den bramfrie Luther

En festlig aften med Jacob Ørsted, dansk præst i Flensborg, der fortæller ud fra sin nye bog: “Godbidder”.

06
maj

Oratorium: Luther og den røde konge

På sin flugt bliver den danske konge Christian II ven med Luther og viser sig som en ”alvorlig hører af Guds ord”. Christian II’s forsøg på at genvinde sin trone lykkes ikke, men den lutherske reformation baner sig vej til København. Rødt var hans hår, rød var hans kappe, men rød var også hans blod. Koncert 1. april i Ribe, 2. april i Løgumkloster, 6. maj i Sønderborg,7. maj i Meldorf, 11. juni i Schleswig.Læs mere her.

18
maj

Alt om Luther på 60 minutter

Alt om Luther på 60 minutter - Sigurds Luther-fortælling i børnehøjde. Hvem var Luther? Hvem var Hans Tausen? Og hvad betyder Reformationen for os i dag?Opsætning på Fredericia Teater for ca. 2 x 900 børn. Forestillingen opføres i regi af FISK, Fredericia Provstis Skole-kirkesamarbejde og opføres to gange samme dag, kl. 9.30 og 11.30.

18
maj

Alt om Luther på 60 minutter

Alt om Luther på 60 minutter - Sigurds Luther-fortælling i børnehøjde. Hvem var Luther? Hvem var Hans Tausen? Og hvad betyder Reformationen for os i dag?Opsætning på Fredericia Teater for ca. 2 x 900 børn. Forestillingen opføres i regi af FISK, Fredericia Provstis Skole-kirkesamarbejde, og opføres to gange samme dag, kl. 9.30 og 11.30.

20
maj

Sigurd fortæller om Luther

Sigurd fortæller reformationens historie på 60 min - for børn og alle, der gerne vil blive klogere på reformationen Forudbestil / reserver billet eller plads - http://sanktnicolaikolding.dk/

21
maj

Reformation - Jazz - Gudstjeneste

Luthers teser og løsrivelsen fra paven i Rom blev starten på dannelsen af den protestantiske kirke og oversættelsen af gudstjenesten til vores eget sprog. Haderslev Domprovsti udfordrer menigheder og præster i provstiet til at nytænke gudstjenesten igen. Hvis ikke gudstjenesten bevæger sig og provokerer, trænger vi måske til en ny reformation? Projektet ruller gennem provstiet fra januar til november. Der vil blive gudstjenester i Gl. Haderslev, Maugstrup, Hammelev, Gram, Moltrup, Aarø, Fjelstrup, Åstrup, Bevtoft, Hoptrup, Jegerup og Halk kirker. Læs mere her. Det til lejligheden sammensatte projekt medbringer egne musikere, der har stor erfaring med rytmiske og jazz-inspirerede gudstjenester, og som på forskellig vis samarbejder med kirkernes egne organister og kor. Musiker: Michael Olsen. Sanger: Anne Mette Meyer. Efter gudstjenesten inviteres der i alle deltagende kirker til kirkekaffe og samtale om gudstjenesten.

29
maj

Foredragsrække: Reformation - dannelse og kultur

Hvorfor arbejder vi så meget – og så gerne? Hvordan opstod velfærdsstaten? Hvor kommer ideen om lighed mellem kønnene fra? Hvorfor mener vi, at børn skal gå i skole? Hvorfor er stat og kirke (næsten) adskilt? Hvordan blev dansk vores fælles sprog? Søger man svar på disse og mange andre spørgsmål, må man medtænke 1500-tallets reformation og de forandringer, som fulgte i dens kølvand. Reformationen var et vendepunkt i Danmarks og Europas historie. Også for samfund og kultur. I 10 små foredrag belyses Reformationens og Martin Luthers betydning for Danmark og Europa, for dig og mig og vores hverdag. Foredragene finder sted den sidste mandag i hver måned fra januar til oktober. 29. maj kl. 16.30: Sognepræst i Rise, Helle D. Asmussen om ”Hvorfor er vi så flittige” - omReformationen og arbejdet.

30
maj

"Martin, mennesket og musikken" - Koncert

En musikalsk billedfortælling v/ cand. theol. og fløjtenist Søren Voigt Juhlom Martin Luther om "Martin, mennesket og musikken".

01
jun

Studiekreds om Luther

500-året for Reformationen markeres i Løjt og Genner gennem en studiekreds, hvor deltagerne går tæt på nogle af Luthers hovedsynspunkter. Vi tager udgangspunkt i tidligere biskop Niels Henrik Arendts bog om Luther: ”Frihed. Martin Luther i kortform”. Aftenerne er struktureret efter bogens fem afsnit om ”Befrielse”, ”Den store forudsætning”, ”Ordet og sværdet”, ”Hverdagen” og ”Forandring kommer udefra”. Ledere af studiekredsen er Dorthe Esbjørn Holck og Anette Jensen. Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i boghandelen (pris: 130 kr.). Studiekredsens datoer er 30. marts, 20. april, 1. juni, 31. august og 28. september. Sted: Konfirmandhuset i Løjt kl. 19.30. Tilmelding: senest d. 17. marts til Anette Jensen: aneje@km.dk Mobil: 5185 6512.Læs mere på sognets hjemmeside.

Vis flere

Vil du/I besøge reformationsbyen Haderslev?

Læs mere på to hjemmesider:

www.reformationen.nu
visithaderslev.dk

Meld et arrangement ind til kalenderen: