Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

"En dejlig måde at begynde reformationsåret på"

Syv kirkesamfund og knap 200 kirkegængere tog del, da den første økumeniske gudstjeneste i Haderslev Stift i går fandt sted i Haderslev Domkirke.

Konsekvensen af den reformation, der blev sat i gang med Luthers opslag på kirkedøren i Wittenberg i 1517, blev opsplitning i mange nye kirkesamfund og en reformeret katolsk kirke.
"Det førte meget smerte med sig, men også fornyelse," sagde biskop Marianne Christiansen i går i sin introduktion til den økumeniske gudstjeneste i Haderslev Domkirke.
Det mellemkirkelige stiftsudvalg tog initiativet til at arrangere denne første økumeniske gudstjeneste i Haderslev, og derfor var det også en ny proces for arrangørerne først at finde de kirkesamfund, der har hjemme i stiftet, og dernæst at stykke en gudstjeneste sammen af bidrag fra alle dem, der gerne ville være med. Det var syv kirkesamfund. 
"Men det blev en meget fin og helstøbt gudstjeneste med fokus på det, vi har til fælles," konstaterede en tilfreds domprovst, Torben Hjul Andersen, efter gudstjenesten. Han havde både glædet sig og været spændt:
"Og det blev virkelig en god måde at begynde reformationsåret på."
Gudstjenesten var bygget op med læsninger og salmer, som de deltagende kirkesamfund hver især havde valgt. De 200 deltagere på kirkebænkene fremsagde den nikænske trosbekendelse sammen, og Fadervor blev bedt på mange sprog. 
Efter gudstjenesten blev der først drukket kaffe, og dernæst gik ca. 50 mennesker med fakler i hånden over til den katolske Sankt Marie Kirke, hvor alle var indbudt til at deltage i messen. 

Se TV Syds indslag fra gudstjenesten - 
og se TV Syds interview med biskop Marianne Christiansen efter gudstjenesten.

Ud over folkekirken og den katolske kirke i Mariegade i Haderslev var de deltagende kirkesamfund Brødremenigheden i Christiansfeld, Den reformerte Kirke i Fredericia, Missionsforbundet i Aabenraa, Nordschleswigsche Gemeinde og Frikirken i Multihuset i Haderslev.

Efter gudstjenesten i domkirken blev der tændt fakler -

- og gruppen samledes med den katolske præst Gregers Mærsk-Kristensen i spidsen.

Turen gik fra til domkirken til den katolske Sankt Marie Kirke, 

- hvor Gregers Mærsk-Kristensen bød velkommen.