Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

100 km camino på Næsset klar til sommer

Til sommer får Sønderjylland sin helt egen kulturhistoriske oplevelsesrute: Næssets Camino på Haderslev Næs. En dansk pendant til den berømte spanske vandrerute Caminoen. Den åbner med to arrangementer, der har afsæt i Luther-rosen.

Haderslev Næs får til sommer sin egen Camino, når frivillige fra en række af næssets landsbyer åbner en vandre- og cykelsti på omkring 100 kilometer mellem de syv kirker på Haderslev Næs samt Haderslev Domkirke og Hertug Hans Kirke. 
At stien åbnes i Reformationens 500-år er ingen tilfældighed:
"Martin Luther gjorde bl.a. op med datidens form for præstationsræs, aflad og gerningsretfærdighed. Vi ser en parallel til vores egen tid, hvor vi også lider under præstationsræs, stress og stort fokus på det enkelte menneskes egen formåen," siger Peder Kristiansen, sognepræst i Øsby og aktiv i den gruppe, der har trukket det store læs i Camino-projektet.
Når tiden vægter det enkelte menneskes egen formåen, sker det bl.a. på bekostning af fællesskab og fælles ansvar. Her træder de syv pilgrimsord til: Langsomhed, bekymringsløshed, enkelhed, frihed, stilhed, spiritualitet og fællesskab.
"De fremstår som en modbevægelse til enhver form for præstationsræs," siger Peder Kristiansen, som med stiprojektet også gerne vil bidrage til en oplivning af fællesskabet og kirken som gjort af ”levende stene”, sat ind i en folkelig sammenhæng. Det gælder også i relation til Næssets historie før og i dag.
"Det kan vi med Camino-projektet; lade kirkerum og det omgivende natur-, by- og folke-rum smelte sammen - ved at lade dem ligge på samme vej; ved at lade dem være en del af samme historie. Og så kan man jo i øvrigt tage sin sognepræst med på turen, få en snak med ham og opdage, at han er helt nede på jorden - ligesom alle andre," siger sognepræsten i Øsby.

To arrangementer

Som optakt til åbningen af Næssets Camino afholdes søndag den 30. april en pilgrimsgudstjeneste og pilgrimsworkshop. Jette Dahl, tidl. sognepræst i Åstrup-Vonsbæk, tager udgangspunkt i Luther-rosen og leder herfra gudstjenesten gennem de syv pilgrimsord, som bliver gudstjenestens røde tråd. På en workshop umiddelbart efter gudstjenesten vil de syv pilgrimsord også vil være i spil.
Tilmelding til workshoppen senest søndag den 23. april. 
Læs mere her, bl.a. om pris og tilmelding.


Søndag den 18. juni åbner Caminoen med en andagt i Haderslev Domkirke og en efterfølgende fælles vandring på Næsset på ca. 20 km. Luther-rosen inddrages som udgangspunkt. Vandringen vil indeholde den klassiske opdeling på pilgrimsvandringer, hvor man skiftevis går i stilhed og i samtale med en medvandrer. Biskop Marianne Christiansen står for morgenandagten, pilgrimspræst Elisabeth Lidell leder den efterfølgende vandring, der slutter med, at man sammen spiser Luther-gryde med opskrift fra sognepræst Jacob Ørsteds bog "Godbidder".
Se mere i kalenderen.

Det er desuden planen, at Jette Dahl skal udarbejde et tekstmateriale til inspiration for dem, der vil vandre på næsset, og som vil have de ni kirker på ruten som pejlemærke. 
Kirkerne på ruten er Øsby, Aarø, Grarup, Halk, Vilstrup, Starup og Hoptrup kirker samt Haderslev Domkirke og Hertug Hans Kirke i Haderslev. 

Foto og dronefilm: Torben Nørgaard