Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

Munkens brud - igen !

Karen Sundbøll, formand for stiftsrådet i Haderslev Stift og dermed en af dem, der har været dybest inde i udviklingen af reformationsfejringen, var med til danmarkspremieren på fortælleteatret "Munkens brud" i Haderslev Domkirke. Men hun tager den igen, så god var den - og så glæder hun sig til Haderslev-mødet.

Karen Sundbøll

I serien "Det skal jeg opleve i reformationsåret" vil en række mennesker fra kirkelivet såvel som det øvrige kultur- og samfundsliv fortælle, hvad de forventer at skulle deltage i af de mange aktiviteter i Reformationens 500-år. Karen Sundbøll åbner serien.

Man bliver helt blæst omkuld, når man læser det store og meget spændende program for reformationsåret i Haderslev Stift. Jeg synes, det rammer virkelig bredt og herunder får kritiske vinkler "lagt ind" på Luther - f.eks. med udstillingerne om "Luther og jøderne". Den kører i Schleswig lige nu, men kommer til Rendsborg og Løgumkloster senere. 
Nu vi er i Sydslesvig, kunne det også være virkelig interessant at sidde til bords med både Jacob Ørsted og Luther.

Generelt synes jeg, det er godt, at der på den ene side er masser af programpunkter, som man kan tage til og bare opleve - f.eks. rockgudstjenesten i Mølholm Kirke i Vejle og "omvendelsesgudstjenesten" i Fredericia om de gudelige vækkelser og Brorsons salmer - og på den anden side tilbud om fordybelse. I Kolding er der f.eks. i marts en kirkehøjskole, hvor Ditte Krøgholt fortæller om Jakob Knudsens store roman om Martin Luther. I marts starter der en spændende studiekreds i præstegården i Hejls, hvor man tager afsæt i vores tidligere biskop Niels Henrik Arendts bog "Frihed - Martin Luther i kortform". Og hvis man virkelig vil fordybe sig, kan man i Hedensted gå til provsti-teologi for lægfolk

Jeg synes også, at programmets hovedtemaer rammer virkelig bredt. Der er både noget om personen Luther og den tid, han levede i, og noget om den betydning, han har haft for både kirke- og sognelivet og for vores samfund i dag. F.eks. ser højskoleformiddagen 23. marts i Gl. Haderslev Kirke med Jørn Henrik Petersen virkelig interessant ud.
Der er også noget om musikkens og sangens betydning, noget om billedkunst og noget om Luthers betydning for dannelse og pædagogik. Der er også en række arrangementer for børn, f.eks. Sigurd, der fortæller om Luther, og "Alt om Luther på 60 minutter". Det kan man godt tage til sammen med sine børnebørn. 
Og selv om jeg allerede har været inde og se "Munkens brud" om Katharina Luther, tager jeg nok forestillingen igen. Den var fremragende, meget levende, intenst og anderledes, fordi det var historien fortalt gennem hustruens tanker. 

Til sidst vil jeg nævne den nationale festgudstjeneste i Haderslev den 4. juni. Den og Haderslev-mødet den 2. juni glæder jeg mig meget til.