Aktuelt
Nyheder

Barnedåb - skal, skal ikke?

Selv om flertallet af danske forældre stadig vælger at få deres barn døbt, mens barnet er spædt, opleves dåben ikke i samme grad som tidligere som en forpligtelse. For de forældre, der er i tvivl, er der sprog og eftertanke at hente i en ny dåbskampagne. 

Dåbsprocenten falder. Det besøg på det lokale kirkekontor, der for 10 år siden kickstartede samtalen om dåb, er i dag erstattet af jordemoderens indberetning på computeren. Det har gjort dåben til noget, de nye forældre skal vælge mere aktivt.
Det er afsættet for et to-årigt fokus i regi af Landsforeningen af Menighedsråd, folkekirken.dk, Grundtvigsk Forum og Forlaget Eksistensen.
Temaet indeholder bl.a. 130.000 foldere om barnedåb, en tema-sektion på folkekirken.dk og et facebook-forum, hvorfra skal-skal ikke-overvejelserne føres ud på de sociale medier. 
En af de forældre, der i temaet sætter ord på, hvorfor han har ladet sine børn døbe, er TV 2-værten Kristian Bech. Han har i sit arbejde som politibetjent tit haft opgaven at underrette pårørende, når deres nærmeste var døde og siger:
"Jeg går jo ikke og tænker over, om mine børn dør, men skete der noget, ville jeg have det bedst med, at de var døbt. Når de er det, er de på en eller anden måde blevet taget imod i verden på en officiel måde."
Også Deadline-værten Nynne Bjerre Christensen har ladet tre børn døbe. Hun siger i temaet:
"Det er enormt vigtigt at tage ansvar på sine børns vegne og sige: 'Det her synes jeg, I skal, og lige nu er det altså mig, der bestemmer, for I er nul år.' Man bestemmer jo alligevel alt i den alder; hvad de skal spise, og hvornår de skal skiftes og så videre. Jeg udøver jo i virkeligheden bare mit forældreskab på alle niveauer."
Hun fortæller videre, at "Når dåben er på plads, er der så meget der ikke skal forhandles og tvivles om. Det giver et helt rodnet af forankring, og den styrke skal mine børn have med."
Antropologen Rane Willerslevs to døtre blev døbt, fordi det var et stort ønske hos hans daværende kone. Hendes familie har stærke rødder i folkekirken, og for hende var dåben en betydningsfuld gave, som Rane Willerslev indvilgede i at give dem.
Men Rane Willerslev var ikke selv døbt, hedder det i hans fortælling på folkekirken.dk. Fra sibiriske naturfolk havde han fået fortalt, at hedninge og kristne kommer til at leve på hver sin side af en flod i efterlivet. Det gav ham mange kvaler: 
"Hvis jeg ikke også blev døbt, ville jeg altså blive adskilt fra mine børn i efterlivet. Det ville jeg ikke risikere, og derfor blev jeg selv døbt samtidig," fortæller han.

Sognets data:

Find sognets egne tal over: